Nem egyértelmű, hogy az amerikai kongresszus felsőháza, a szenátus, vagy alsóháza, a képviselőház szavaz először arról a törvényjavaslatról, amely  biztosítaná a közigazgatás finanszírozását január közepéig, megemelné az adósságplafont február elejéig, illetve felállítana egy képviselőházi-szenátusi közös bizottságot a 2013-2014 adóév költségvetésének megvitatására.

A tervezetrről a szenátus két pártjának vezetői állapodtak meg, ám ettől függetlenül lenne ráció abban, hogy a képviselőház elé kerüljön először a javaslat. Minden olyan tervezet, amely a képviselőházból indul ki, gyorsabban átmehet a törvényhozás két házán. Így ez a furcsa procedúra lehetővé tenné a javaslat gyors elfogadását.

Az alsóházi szavazás kezdeményezésével azonban rendkívüli kockázatot vállalna John Boehner, a képviselőház elnöke. Az amerikai politológiában Hastert-szabályként ismert elv szerint nem szabad bevinni a ház elé olyan javaslatot, amelyet nem támogat a többség többsége. Jelenleg a republikánusok vannak többségben, közülük 117-nek kellene a szenátusi tervezetet mögé állnia ahhoz, hogy a Hastert-szabály szerint biztosan átmenjen. Az ellenzék köreiből kiszivárgó információk szerint aligha lehet elérni ezt a többséget.

A kompromisszumot végső soron a képviselőházi demokraták és mérsékelt republikánusok támogatásával fogadhatják el. A felsőházi szavazáson egy szenátor is jelentősen késleltetheti a döntést, ám a radikális republikánus szenátorok nyilaktozataiból úgy tűnik, hogy nem készülnek obstrukcióra. A procedúra miatt a politikusok lekéshetnek a holnapi határidőből, amikor az költségvetés az adósságplafon változatlansága miatt papíron kifut a pénzéből.