Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Merkel a szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölttel, Martin Schulz-cal folytatott vitán hangsúlyozta, hogy Németország nem zárkózhat be a világ más részein pusztító háborúk és szegénység előtt, ami azonban "nem jelenti azt, hogy mindenki jöhet" - írta az MTI.

Az utóbbi két évben "megtanultuk, hogy a menekülést kiváltó okok megszüntetésére kell törekedni", és ez a következő négy évben is sok feladatot ad majd - tette hozzá a jobbközép CDU/CSU pártszövetség jelöltje.

Martin Schulz hangsúlyozta: továbbra is vállalja azt a kijelentését, hogy az Európába érkező menekültek "aranynál is értékesebb dolgot hoznak magukkal", jelesül "az Európába vetett hitet". Erre "büszkék lehetünk" - mondta a baloldali politikus a kancellárjelöltek egyetlen vitáján, amelyen elsőként a migrációval és a menekültüggyel kapcsolatos kérdéseket kaptak a műsorvezetőktől.

Schulz ugyanakkor azt is mondta, hogy Merkel, amikor 2015 szeptemberében beengedte Németországba a menekülteket, "kész tények elé állította" az uniós partnereket, és ez vezetett oda, hogy Orbán Viktor Magyarországa és Jaroslaw Kaczynski Lengyelországa "kivonja magát a felelősség alól" és "cserben hagyja Németországot", holott "sok pénzt fizetünk ezeknek az országoknak".

Angela Merkel aláhúzta: Martin Schulz is tudja, hogy "Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok", és "tudtuk, hogy Magyarország nem hajlandó szolidárisan részt venni" a menekültek ellátásában.

Így szeptember 4-én este gyorsan kellett cselekedni a Magyarországon gyalog elindult menekültek ügyében, mert "semmi reményem nem volt abban, hogy Orbán Viktor megváltoztatja hozzáállását" - mondta Angela Merkel.