Kifakadt a hitelminősítők ellen pénteken a görög kormányfő, mivel a görög államkötvények rekordra emelkedő hozama immár azzal fenyeget, hogy Görögország jövőre esetleg nem tud visszatérni a nemzetközi kötvénypiacra.

Jeórjiosz Papandreu a kormány honlapján közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: "a hitelminősítők a választott kormányok helyett próbálják meg formálni sorsunkat, és meghatározni gyermekeink jövőjét".

Az elmúlt időszakban végrehajtott folyamatos leminősítésekkel Görögország most már mindhárom vezető hitelminősítőnél a bóvli kategóriában van. A leértékelések bőszítik a görög kormányt, amely azt állítja, hogy a folyamatban levő megszorítási program eredményeit ezek a szervezetek figyelmen kívül hagyják.

A húsvéti hosszú hétvége előtt a tízéves görög kormánykötvények hozama 15 százalék fölé emelkedett, szemben az irányadó német Bund 3,27 százalékos hozamával, mivel a piacok az euróövezeti és helyi cáfolatok dacára továbbra sem bíznak abban, hogy nem kerül sor a görög adósság átütemezésre.