Angela Merkel kancellár főként azért folytatott rendkívül óvatos választási kampányt, mert nem akarta kockáztatni, hogy hibázzon. Biztosnak látszó fölényes győzelmének tudatában ez volt a legjobb stratégia, ám van a háttérben valami más is.

Visszafogottságával és a Németország stabilitására utaló megjegyzéseivel választ akart adni arra a kihívásra, amelyet a radikális populista-nacionalista Alternatíva Németországért (AfD) párt támasztott pártszövetségével, a konzervatív CDU/CSU-val szemben - derül ki Leonid Bershidsky, a Bloomberg Berlinben dolgozó publicistája cikkéből.

Az AfD a párt rövid története ellenére bejuthat a Bundestagba, sőt jó eséllyel a törvényhozás harmadik legnagyobb pártja lehet a CDU/CSU és a szociáldemokrata SDP mögött - írta a Financial Times (FT) a legfrissebb közvélemény-kutatásokra alapozva. Ha minden úgy lesz, ahogy néhány nappal a szavazás előtt látszik, akkor 1961 után először kerül a német parlamentbe olyan nacionalista párt, amely jobbra áll a CDU/CSU-tól.

Jól kitalált üzenet

Merkel már egy évvel ezelőtt, a 2017-es költségvetés benyújtásakor a választásra gondolva beszélt a parlamentben. Németország sokat változott a második világháború óta, és a változások nem rosszak - mondta. Ugyanakkor Németország az marad, ami, egy olyan ország, amelyet szeretünk és a szívünkben őrzünk, egy ország, amelyben élünk, és amelyben szeretünk élni.

A választási kampányban aztán kiderült, hogy az ország két leginkább nemzeti érzelmű politikai ereje, a CDU/CSU és az AfD külön harcot folytat egymással azért, hogy melyikük határozza meg jobban a német patriotizmust. Az országot kormányzó pártszövetség szakítva a korábbi kampányokkal használja a nemzeti zászlót a plakátjain. Merkelen kívül belügyminisztere, Thomas de Maiziere is közzétette a német identitással kapcsolatos gondolatait a legnagyobb bulvárlap, a Bild hasábjain.

Két változat

Mindezzel prezentálják a választóknak a nemzeti érzelmek átélésének egy finomabb alternatíváját az AfD radikális, férfias patriotizmusával szemben. A populista párt víziójában Németország olyan ország, amelynek katonái idegen földön halnak meg a hazájukért, ha kell. A párt támogatói hangsúlyozottan büszkék az ország heroikus múltjára.

Merkel nőies verziójában Németország a gondoskodás földje, amit otthonnak nevezünk. Ennek a felfogásnak is vannak hagyományai a német gondolkodásban, akárcsak az előbbinek. Ez a fajta patriotizmus fontosnak tartja a regionális és a szűkebb helyi hagyományokat, amelyeket részben a helyi fesztiválok, a kisvárosi újságok, a helyi nyilvánosság vagy akár a régiók jellegzetességeit mutató kertek hordoznak.

Mi van az AfD átlaga mögött?

Az AfD harciasságának oka és következménye, hogy a párt elsősorban az ország keleti tartományaiban népszerű, ahol a szavazók 18-22 százalékának voksaira számíthat. A felméréseket összesítő FT-mutató szerint országos szinten a párt több mint 80 százalékos valószínűséggel a szavazatok 7-12 százalékát gyűjtheti be.

Érdekes jellegzetessége az radikális jobboldali politikai erőnek, hogy rövid idő alatt vált a drága görög segélycsomagokat visszautasító közgazdász professzorok pártjából az átlagemberek jelentős részét is képviselő politikai erővé.

A DIW közvélemény-kutató intézet felmérése szerint az AfD támogatóinak 69 százaléka férfi, ami a legnagyobb arány a német pártok összehasonlításában. Az átlagos AfD-szavazó életkora 51,4 év - ez kicsit magasabb mint az átlagos német választó életkora. Az elmúlt időszakban stagnált a párt támogatói között a magas végzettségűek száma, miközben nőtt az alacsonyabban iskolázottaké.

Pesszimisták pártja

Az AfD üzenetére inkább azok fogékonyak, akik pesszimistán vélekednek a gazdasági kilátásokról, függetlenül attól, mennyit keresnek és milyen a társadalmi státusuk. A saját anyagi helyzetükkel elégedetlen emberek szívesen csatlakoznak a párt támogatóihoz - derült ki a Hans Böckler Alapítvány, a német szakszervezetekhez közel álló kutatóintézet felméréséből.

Ez a kutatás arra is fényt derített, hogyan gondolkodik a tipikus AfD-szavazó. Többségük úgy látja, hogy életszínvonala lefele tartó spirálban hanyatlik ahhoz képest, ahogy a gyerekkorában, a szüleivel élt. Végül az AfD profitál az elitellenességből. Ennek jegyében sok olyan választásra jogosult német polgárt is képes mozgósítani, aki a korábbi szavazásokon nem vett részt vagy jelentéktelen pártokra szórta el a voksát.

Ezt a meccset is megnyerte

A németek jómód utáni vágyának azonban van egy nem gazdasági eleme, amit az anyagiakra koncentráló AfD nem képes kifejezni - véli Bershidsky. Arról a vágyról van szó, hogy szeretnének büszkék lenni a földre, ahol élnek, hogy összhangban akarnak élni a környezetükkel. Merkel erre az énjükre játszott rá szembe menve az AfD macsó patriotizmusával. Ez a gondolkodás konzervatív és szerény, ha nem ilyen lenne, nem adna választ a radikális jobboldal üzenetére.

Angela Merkel a nagy választási csata mellett a maga csendes módján megnyerte az ideológiai összecsapást is a populista ellenfeleivel szemben. Ez vélhetően nem sokat jelent a külvilágnak, de fontos belpolitikában. A kancellár asszony lerakta egy politikai vízió alapjait - lesz még ideje rá, hogy erre építkezzen.

A nyitókép forrása: AFP/Odd Andersen