Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre nagyobb pánikot okoz Ukrajnában az afrikai sertéspestis terjedése. Kárpátalja öt régiójában - köztük a Magyarországgal közvetlenül is határos nagyszőlősi és beregszászi járásban - mutatták ki az afrikai sertéspestis kórokozóját. Eleinte csak elhullott vaddisznótetemekben, de nemrég már a háztáji állatok között is felütötte a fejét a járvány.

A munkácsi járási Alsókerepecen, Pósaházán és Schönbornban elpusztult házi sertések esetében a laboratóriumi vizsgálatok alátámasztották, hogy ez a vírus végzett velük.

Látva a helyzet súlyosbodását, a megyei vadgazdálkodási hivatal úgy döntött, kilövik a teljes kárpátaljai vaddisznóállományt. Julija Davidova, a szakhatóság szóvivője a Világgazdaságnak elmondta: az afrikai sertéspestis terjedésének megállítása érdekében hozták ezt a drasztikus döntést.

A megyében működő vadásztársaságok külön csoportokat alakítottak, s már el is kezdték a vaddisznók kilövését. Valamennyi elejtett egyedet megvizsgálják. Becslések szerint a kárpátaljai állomány mintegy 3500 egyedet számlál, így az összes kilövése képtelenség. Az eddig leterített néhány tucatnyi állatban a laborvizsgálatok nem mutatták ki a pestist.

(Képünk illusztráció.)