Bolton szerint az amerikai elnök "megvédte az amerikai érdekeket", ezért "a siker megkérdőjelezhetetlen".

"Ha nem lehet jó megállapodást kötni, márpedig az elnök a lehető legjobb ajánlatot tette erre, akkor a megállapodás hiánya jobb, mint a rossz megegyezés".

A nemzetbiztonsági tanácsadó vasárnap három televíziós interjúban is a hanoi csúcstalálkozó jelentőségét bizonygatta. A CNN hírtelevízió mellett megszólalt a CBS és a Fox televízióban is.

A Trump-kormányzat álláspontja szerint "nincs határideje" az észak-koreai atomfegyver-mentesítésnek. "Szerintem az elnök változatlanul optimista, hogy ez megtörténhet" - mondta.

Mindazonáltal elismerte, hogy Phenjan nem kötelezte el magát atomfegyver-programja felszámolása mellett. "Kim Dzsonun maga mondta nekem a legutóbbi találkozónkon, hogy több szakaszra lesz szükség, mire megállapodásra jutunk" - fogalmazott Bolton.

A Fox televízióban lényegében ugyanezt ismételte meg. Elutasította azt az értékelést, miszerint a tárgyalások megszakadása kudarc lett volna, hangsúlyozva, hogy nem szabad "rossz megállapodást" kötni. "Az elnök a szingapúri csúcstalálkozón nyitva hagyta a kaput Észak-Korea számára, de ők nem léptek be rajta" - utalt Bolton a tavaly júniusban Szingapúrban tartott első csúcstalálkozóra. Majd hozzáfűzte: Trump "nyitva hagyta ezt a kaput Hanoiban is", és hajlandó nyitva tartani a következő tárgyalásokig.