A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a szeptemberi 51,4 pontról 51,7 pontra nőtt a múlt hónapban. Elemzők ezzel szemben gyengülést vártak, 51 pontos eredményt jósolva. Legutóbb 2017 februárjában állt 51,7 ponton a mutató. Az 50 pontos küszöb fölötti eredmény növekedést jelent.

Az új megrendelések állománya szintén visszaállt októberben a növekedési tartományba, az elmúlt hat év leggyorsabb ütemű bővülését produkálva.

A termelésre vonatkozó részmutató pedig 2016 óta a legmagasabb szintre kapaszkodott fel.

A kedvező adatok éles ellentétben állnak a csütörtökön közült hivatalos adatokkal, melyek szerint Kína feldolgozóiparának teljesítménye októberben a hatodik egymást követő hónapja csökkent, egyre mélyebbre csúszva az 50 pontos küszöb alá. Az adatok közötti különbséget az indokolhatja, hogy a két felmérés különböző földrajzi területekre terjed ki, ráadásul a hivatalos felmérés nagyobb hangsúlyt helyez a nehéziparra.

A pénteki adatok szerint a foglalkoztatottság októberben tovább zsugorodott, méghozzá a tavaly szeptember óta látott leggyorsabb ütemben.

Kína és az Egyesült Államok immár 16 hónapja áll kereskedelmi háborúban egymással, ami komoly kihívásokat állított a távol-keleti ország gazdasága elé. A két fél kereskedelmi tárgyalói október első felében Washingtonban jelentős lépéseket tettek a konfliktus megoldását célzó részmegállapodás előkészítése felé. A dokumentumot a tervek szerint az Ázsiai-csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) november 16-17-én esedékes chilei csúcstalálkozóján írhatta volna alá Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök, ám Chile szerdán az országban dúló erőszakos tüntetésekre hivatkozva lemondta a csúcsot. Csütörtökön a kínai kereskedelmi minisztérium egy nyilatkozatot tett közzé, miszerint a főtárgyalók pénteken telefonon egyeztetnek ismét, Trump elnök pedig Twitter-bejegyzésben közölte: a két fél hamarosan bejelenti a részmegállapodás aláírásának új helyszínét.