Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Nagyon nehéz" fenntartani a kínai gazdaság hat százalék feletti növekedési tempóját - figyelmeztetett Li Ko-csiang, az ország miniszterelnöke a Reuters jelentése szerint. A világ második legnagyobb gazdaságára "bizonyos fékezőerővel" hat a világgazdaság gyengülő bővülése, illetve a protekcionista, a nemzetközi együttműködéstől elforduló gazdaságpolitika népszerűségének növekedése.

A kínai gazdaság 6,3 százalékkal nőtt 2019 első felében 2018 azonos időszakához képest és Li szerint a gazdasági helyzet "alapjában véve stabil". Ugyanakkor nehéz lesz fenntartani ezt az ütemet a bizonytalanabbá vált nemzetközi környezetben - elsősorban az USA és Kína közt kirobbant kereskedelmi háború közepette.

Emellett az is gondot jelent, hogy ma már - szemben a két-három évtizeddel ezelőtti helyzettel - nagyon magas bázisról kell tovább bővülnie a gazdaságnak (azaz a hat százalék összegben jóval nagyobb mint korábban). Ezzel együtt is Li nem mulasztotta el megemlíteni, hogy a  világ legnagyobb gazdaságaival összehasonlítva még mindig az ő országa produkálja a leggyorsabb növekedést.

Az elemzők szerint az idei harmadik negyedévben tovább csökkent a GDP bővülési üteme az április-júniusi 6,2 százalékról, ami 30 éves mélypont volt. A Morgan Stanley befektetési ház szakértői immáron úgy vélik, hogy a kormány 6-6,5 százalékos éves céljának az alsó határához lesz közelebb a tényleges növekedés.

Peking mindezt látva szeptember elején immáron idén harmadszor csökkentette a bankok megtakarítási rátáját, amivel 900 milliárd jüant (a magyar GDP-t megközelítő összeg) pumpált a gazdaságba.