Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a koronavírus-járvány gócpontja a kínai szárazföldön van, a gazdaság várható növekedését vagy hanyatlását előre jelző beszerzési menedzserindexek (bmi) nem csupán Kínában estek - írja a Financial Times.

Az amerikai Fed ugyan rendkívüli kamatcsökkentést hajtott végre március elején, ami vélhetően az ázsiai országok jegybankjait is hasonló lépésre készteti, ám ez már nem segített a februári bmi-ken, amelyek Kínában és Hongkongban rekordalacsony szintre estek és csökkentek Japánban, illetve Ausztráliban és más országokban is.

Kínában a januári 51,8 pont után februárban 26,5 pontra zuhant a beszerzési menedzserindex, Hongkongban az év második hónapjában 33,1 pont lett az értéke. Japánban a januárban 51 pont után februárban 46,8 pont jött ki. Az 50 pont feletti számok a gazdasági aktivitás élénkülését, az ez alattiak a hanyatlását mutatják.

Bernard Aw, az IHS Markit tanácsadó cég munkatársa felhívja a figyelmet egy kedvező körülményre is. Nevezetesen arra, hogy az index egyik összetevője, jövőbeni kibocsátás értéke magas, ami arra utal, hogy a cégek megrendelésállománya nem rogyott össze. Ez is alátámasztja azoknak az elemzőknek a várakozását, akik szerint a következő három-négy hónapban gyengén teljesít majd a gazdaság a járvány miatt, ám ezt követően gyors növekedés várható.