Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Salamon-szigetek megszakítja a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és a jövőben Kína szövetségese lesz. A Reuters szerint az óceániai szigetcsoport egyike volt annak a néhány államnak, amelyek elismerték Tajvan függetlenségét, így a vitatott státuszú szigetország legszűkebb szövetségesi köre 16 országra szűkülne.

Peking eddig is igyekezett az általa Kína részének tekintett szigetállamot ellehetetleníteni a nemzetközi porondon. Tavaly El Salvador, Burkina Faso és a Dominikai Köztársaság is szakítottak Tajvannal Peking kedvéért.

A kínai vezetés a Salamon-szigeteknek is több egyszeri juttatást adott a múltban, most egy jelentősebb regionális fejlesztési alap létrehozásával érte el az oldalváltást. Peking minden bizonnyal könnyen túllicitálta Taipei-t, ami eddig évi 8,5 millió dollár támogatást nyújtott a szigetcsoportnak.

Tajvan helyzete már tizedek óta különösen fontos kérdés Kínának. Peking több diplomáciai konfliktust is felvállalt, amikor bármely állami vezető akár csak utalás szintjén felvetette Tajvan függetlenségét, és nem hajlandó diplomáciai kapcsolatot fenntartani olyan állammal, ami elismerné Tajvant. Ez magyarázza, hogy Taipei támogatói között csak kevés, relatív csekély gazdasági erőt képviselő ország található, a legtöbb ország nemhivatalos úton tartja a kapcsolatot.

Mivel a kínai ajánlat vonzóbb mint, amit Tajvan tud ajánlani, könnyen elképzelhető, hogy lesznek még átpártolások.