Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lépés Hszi Csin-ping kínai és Donald Trump amerikai elnök múlt havi oszakai találkozójának eredménye. Trump akkor beleegyezett abba, hogy felfüggessze a fennmaradó 300 milliárd dollár értékű kínai importcikkre tervezett pótvám kivetését annak érdekben, hogy a kereskedelmi tárgyalások folytatódhassanak.

Az amerikai elnök emellett a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalattal szembeni szankciók enyhítését is kilátásba helyezte. Kína cserébe amerikai mezőgazdasági termékek nagyobb mennyiségű beszerzését ajánlotta fel.

A Hszinhua szerint a jelentés nem nevezte meg a szóban forgó kínai vállalatokat, ahogy azt sem, hogy pontosan milyen termékeket kívánnak vásárolni az amerikaiaktól - írta az MTI.

Donald Trump július 11-én a Twitteren azt írta, hogy a kínai fél egyelőre nem tartotta magát az ígérethez, sőt az amerikai mezőgazdasági minisztérium előző nap közzétett adatai szerint Peking lassította az amerikai agrártermékek felvásárlását a G20 csúcs óta.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium ugyanakkor azóta arról közölt adatot, hogy Kína április óta a legnagyobb mennyiségben vásárolt fel cirokot az Egyesült Államoktól a múlt héten annak ellenére, hogy a távol-keleti országban zömében szeszes italok előállítására használt terményre Peking 25 százalékos pótvámot vezetett be 2018 júliusában az egyes kínai termékekre kivetett amerikai büntetővámokra válaszul.

A kínai fél reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államok szintén tartja majd magát ígéreteihez - olvasható a Hszinhua vasárnapi jelentésében.

Megfigyelők szerint a két fél kölcsönös gesztusai elősegíthetik az újabb személyes egyeztetést a két nagyhatalom képviselői között. Az amerikai és kínai tárgyalófelek csütörtökön immár másodjára tartottak telefonos megbeszélést a két elnök között Oszakában létrejött egyezség alkalmazásáról, az újabb személyes találkozó lehetősége azonban egyelőre nem merült fel.

Az EU kész nullára csökkenteni az amerikai autók importvámját

Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját - közölte a német gazdasági és energetikai miniszter, aki szerint ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita.

Peter Altmaier a Welt am Sonntagnak azt mondta, hogy az EU készen áll több fontos ipari termék importvámját nullára csökkenteni, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál.

Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja.