Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Washington Post és a Wall Street Journal a hét végén arról számoltak be, hogy Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, a napokban bejelenti döntését a további 200 milliárd dollár értékű kínai importáru vámtarifájának emeléséről. Az eddig tudni vélt 25 százalék helyett azonban várhatóan 10 százalék lesz a pótvám mértéke. Az amerikai kormányzat eddig 50 milliárd dollár értékben vetett ki 25 százalékos pótvámot Kínából importált termékekre, július elejétől 34 milliárd, augusztus utolsó hetétől pedig további 16 milliárd dollár értékű, több százféle árut sújtanak büntetővámmal.

Keng Su-ang kínai külügyi szóvivő hétfőn leszögezte: Kínának nem marad más választása, mint megtorló intézkedéseket tenni önnön legitim jogai és érdekei védelmében, ha az Egyesült Államok új vámtarifákat vezet be.

A kínai kereskedelmi minisztérium többször is hasonló értelmű nyilatkozatokat tett közzé.

"A kereskedelmi konfliktus elmélyülése nem szolgálja senki érdekét. Mindig úgy gondoltuk, hogy az egyenlőség alapján és jószándékkal folytatott tárgyalások jelentik az egyetlen helyes megoldást az Egyesült Államok és a Kína közötti különböző kereskedelmi vitákra" - mondta Keng Su-ang.

Az újabb vámok bevezetésének kilátása elhessegette azokat a reményeket, miszerint csökken a feszültség a világ két legnagyobb gazdasága között. A múlt hét közepén még Washington és Peking is késznek mutatkozott arra, hogy újrakezdjék a tárgyalásokat a kereskedelmi háború kiszélesedésének megakadályozása érdekében.

A kép forrása: Shutterstock.