Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy az európai 10-es folyosó mentén közlekedő szuperexpressz vasútvonal létrehozásáról szóló kezdeményezéssel állt elő Kína budapesti nagykövetsége - állítja az olaszországi ANSAmed hírportál a szerb közlekedési minisztériumtól származó értesülésre hivatkozva. A vonalon a szerelvények több mint 300 kilométer/órás csúcssebességgel döngetnének Budapest és Belgrád között. A beruházás értékét az előzetes becslések kétmilliárd euróra teszik. A kínai szakértők véleménye szerint a vasútvonal kiépítéséhez majdnem tökéletesek a környezeti feltételek a két végpont között.

A kínai kezdeményezés a hírforrás tudomása szerint napirendre került a magyar-szerb közös bizottság decemberi ülésén, és a testület megállapításait belefoglalta a munkáját összegző jelentésbe. A jelenleg rendelkezésre álló dokumentumok szerint, amelyek szakértői bizottságok technikai és gazdasági elemzésein alapulnak, a beruházás megtérülne. Az expresszvonatok indítását igazolja a nagy utasforgalom és az árucsere, illetve a tőkeáramlás folyamatos növekedése a két ország között.

Még 1992-ben az Európai Bizottság vetette fel az ötletét egy Belgrád-Budapest gyorsvasút kiépítésének. Akkor úgy vélték, hogy az európai vasúti infrastruktúra fejlesztésének egyik első számú prioritást élvező projektje lehetne ez a beruházás.