Sanghajból Los Angelesbe kevesebb mint két hét alatt érkezik meg egy teherszállító hajó, ugyanis a Csendes-óceánon nincs semmiféle csatorna vagy ellenőrzőpont, ami lassítaná az átkelést. A Sanghajból induló hajóknak ugyanakkor több mint hét hétre - egész pontosan 50 napra - van szükségük ahhoz, hogy elérjenek a hollandiai Rotterdamig - írja a Magyar Nemzet cikkében, amely arra világít rá, hogy Kína milyen új szállítmányozási útvonalat keres.

Ugyanis hiába van 1500 kilométerre Kína legközelebbi pontja is a sarkkörtől, egyre inkább arra küldi a hajóit: a globális felmelegedés miatt eltűntek a veszélyes jéghegyek a tengerről, így most 40 százalékkal rövidebb idő alatt Európába érhetnek a hajóik. A 30 napra zsugorodott szállítás az üzemanyag-spórolás miatt egyre vonzóbb a kínai cégeknek.

A sarki selyemútként emlegetett projekt esetében nem a jegesedés a legnagyobb buktató: a lap szerint kockázatot jelent Észak-Korea atomprogramja is, amely épp a Japán-tenger térségében zajlik, valamint az orosz-kínai viszonyt is megterhelheti. Továbbá a klímaegyezmények megvalósulása esetén ismét visszajegesedne a terület.

Kína számára egyre fontosabb az európai térség, ezért több módon is gyorsítani a szállítmányozást. Ilyen például a vasúti hálózat fejlesztése, melyet Magyarországra is kiterjesztenének a Kelebia-Budapest szakasz felújításával.

A fotó forrása: Maxim Zmeyev/AFP.