Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai vámszolgálat szerdán közzétett adatai szerint az export jüanban számított értéke 4,2 százalékkal, az importé pedig 44,7 százalékkal növekedett februárban az előző év azonos hónapjához képest. Ennek eredményeként a kereskedelmi mérleg 60,63 milliárd jüanos (8,79 milliárd dolláros) hiánnyal zárt a januári 354,5 milliárd jüanos (51,3 milliárd dolláros) többlet után - írja a Reutersre hivatkozva az MTI.

A dollárban számított adatok szerint az export értéke 1,3 százalékkal csökkent, az importé viszont 38,1 százalékkal növekedett, aminek eredményeként 9,15 milliárd dolláros hiány keletkezett a külkereskedelmi mérlegben.
A dollárban denominált adatok azért fontosak, mert az elemzők és befektetők túlnyomó többsége is ezekre alapozza előrejelzéseit és elemzéseit.

A Reuters által megkérdezett elemzők az export 12,3 százalékos növekedését várták februárra az előző havi 7,9 százalékos bővülés után, az import esetében pedig 20 százalékra számítottak a januári 16,7 százalékos emelkedés után. A külkereskedelmi mérlegben 25,75 milliárd dolláros többletet vártak februárra a januári 51,35 milliárd dolláros szufficit után.

Februárban a devizaárfolyamok ingadozása mellett az is torzíthatta a külkereskedelmi adatsort, hogy a nyersanyagok drágultak, emellett a hosszú kínai holdújévi ünnepségek idén korábban, már január 28-án elkezdődtek, míg tavaly február 7-én. A mozgó dátumú holdújév miatt a januári és februári makroadatokat mindig fenntartásokkal kezelik a szakértők.

Mindazonáltal a friss külkereskedelmi statisztika megerősíti azokat a véleményeket, hogy Kínában és globálisan is élénkült a gazdasági tevékenység az év első két hónapjában. Ez pedig lehetővé teszi a kínai döntéshozók számára, hogy nagyobb önbizalommal vágjanak neki a hosszú ideje halogatott és fájdalmas strukturális reformoknak.