Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kormány adó- és vámügyi bizottsága (Customs Tariff Commission of the State Council) 14 termékkategóriába eső 106 terméknél döntött a megemelt vámok kivetéséről - jelentette be szerdán honlapján a pekingi pénzügyminisztérium. Kína arra válaszul jelentette be a lépést, hogy az Egyesült Államok közzétette az importvám 25 százalékra történő megemelésére kijelölt termékek listáját 50 milliárd dollár értékben - írja az MTI.

A minisztérium közleménye leszögezi: az amerikai intézkedés "a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályainak egyértelmű felrúgását jelenti", valamint "súlyosan sérti Kínának a WTO szabályrendszerében biztosított jogait és veszélyezteti gazdasági érdekeit és biztonságát".

A közlemény egyúttal jelezte, hogy az amerikai termékekre kivetett kínai importvámok megemelésére a kínai termékekre kivetett amerikai importvámok megemelését követően kerül sor. "Az amerikai importcikkek vámtételeinek megemelésére az Egyesült Államok nemzetközi kötelezettségeinek megszegésével kialakult szükséghelyzet miatt került sor" - hangsúlyozza a dokumentum.

Az importvám megemelésére kijelölt amerikai termékek között olyan mezőgazdasági cikkek is szerepelnek, mint szójabab, kukorica, marhahús, narancslé és dohány. A listán vegyi anyagok mellett gépjárművek, valamint 15 és 45 tonna közötti önsúlyú repülőgépek is szerepelnek.

A pekingi pénzügyminisztérium közleménye ugyanakkor kiemeli, hogy a két ország gazdasága jól kiegészíti egymást, ezért "az egyetlen járható utat az együttműködés jelenti", megjegyezve, hogy a jelentkező problémákat konstruktív megközelítést alkalmazva, az ésszerűség talaján állva a párbeszéd elmélyítésével kellene megoldani.