Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az oktatási hivatal csütörtökön rendelt el általános tanítási szünetet először, miután kormányellenes demonstrálók az elmúlt hét minden napján forgalombénító akciókat tartottak a reggeli csúcsban. Egyes tanintézmények már csütörtök előtt is úgy döntöttek, hogy felfüggesztik a működésüket a kaotikus helyzetre való tekintettel.

Veszélyes vegyi anyagok is tűntek el

A bejelentéssel egy időben tüntetők és rendőrök csaptak össze ismét a Műszaki Egyetem kampuszánál. A rendőrök ugyanis könnygázt vetettek be, miután tiltakozók téglákkal dobálták meg azokat az embereket, akik megpróbálták eltakarítani a forgalom akadályozására felállított úttorlaszokat. A demonstrálók ezt követően a rendőröket téglákkal és Molotov-koktélokkal vették célba, egy rendőrt pedig nyílvesszővel találtak lábon. A rendőrök ekkor - az egyetemnél eddig első alkalommal - festékes vízágyúval kezdték oszlatni a tömeget.

Szombat éjszaka hasonló jelenetek játszódtak le az egyetemnél. Az egyetem szóvivője pedig megerősítette: szombaton feljelentést tettek amiatt, mert betörést észleltek az egyetem több laboratóriumában, ahonnan különböző, veszélyes vegyi anyag tűnt el.

Megjelent a kínai hadsegeg is az utcákon

Eközben a város több pontján önkéntesek, tűzoltók és munkások végzik a tüntetők barikádjainak eltakarítását. A takarítási munkálatokhoz szombaton a kínai néphadsereg hongkongi helyőrségének katonái is csatlakoztak, ami aggodalmat keltett a tiltakozókban és a hongkongi ellenzéki képviselőkben egyaránt - egyesek szerint ugyanis a kínai katonák akciója azt volt hivatott felmérni, hogy hogyan reagál a közvélemény a beavatkozásukra.

A Hongkongban immár hat hónapja tartó tüntetéshullám során már többször felrebbent az a híresztelés, hogy a pekingi kormányzat a kínai hadsereg bevetését fontolgatja a tüntetések elfojtására, ám Peking, bár megerősítette, hogy a helyőrség katonái a hongkongi kormányzat kérésére bevethetőek lennének, mindeddig kitartott annál az álláspontjánál, hogy a helyi rendfenntartó erők képesek önállóan kezelni a helyzetet.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az "egy ország, két rendszer" elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína a dátumot követő 50 évre magas szintű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.