Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint az ipari termelés 4,4 százalékkal bővült augusztusban az előző év azonos hónapjához képest, miközben elemzők 5,2 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 4,8 százalék után. Ez 2002 februárja óta a leggyengébb adat, amelynek hátterében részben az állhat, hogy a kínai árucikkek jelentős részére kivetett amerikai büntetővámok májusban történ további emelése miatt a külföldi kereslet mérséklődött, ezzel egy időben pedig a hazai kereslet is nyomott maradt.

A kiskereskedelmi forgalom éves összevetésben 7,5 százalékkal emelkedett augusztusban. Elemzők 7,9 százalékos növekedésre számítottak a júliusi 7,6 százalékos adat után.

Az állóeszköz-beruházások az év első nyolc hónapjában 5,5 százalékkal emelkedtek éves összevetésben, kicsivel gyengébben a várt 5,6 százaléknál, és az előző hónapban jelentett 5,7 százaléknál is.

A beruházások 60 százalékát kitevő magánberuházások növekedési üteme a január-júliusban mért 5,4 százalékról 4,9 százalékra lassult az idei első nyolc hónapban, ami azt jelzi, hogy a szektor nehézségekkel küzd.

Az ingatlanpiaci beruházások növekedése a január-júliusban mért 10,6 százalék után szintén enyhén mérséklődött: az év első nyolc hónapjában 10,5 százalékkal bővült.

A múlt héten közölt adatok szerint három év óta a legnagyobb mértékben csökkentek a termelői árak Kínában augusztusban, és elemzők a következő hónapokra további gyengülést jósolnak.

A kínai kormány a hónap elején további gazdaságélénkítő intézkedéseket ígért a gazdasági növekedés lassulásának enyhítésére. Az ülés után egy nappal a kínai jegybank közölte, hogy szeptember 16-ától csökkenti a bankok kötelező tartalékrátáját, október és november közepétől pedig még tovább csökkenti azt a likviditás növelésének céljából.

A kínai GDP tavaly 6,6 százalékkal, az utóbbi 28 év leggyengébb ütemében növekedett. A kínai vezetők az idei évre azt tűzték ki célként, hogy a gazdasági növekedés üteme a 6,0 és 6,5 százalékos sávba essen. Fu Ling-hui, a kínai statisztikai hivatal szóvivője hétfői sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: az év első nyolc hónapjában Kína gazdasági teljesítménye ésszerű tartományon belül mozgott. Hozzátette: a gazdasági növekedés éves szinten el fogja érni a célként kitűzött sávot.

Li Ko-csiang kínai miniszterelnök ezzel szemben egy hétfőn megjelent interjúban úgy vélekedett: a kínai gazdaság növekedésének 6 százalék feletti üteme nehezen lenne tartható.

Kína és az Egyesült Államok több mint egy éve áll kereskedelmi konfliktusban, egy esetleges megállapodás lehetőségét megfigyelők nem látják valószínűnek a közeljövőben. A két fél főtárgyalói a jövő hónapban ülnek össze ismét Washingtonban, a kereskedelmi tárgyalások legújabb körének előkészítésére pedig egy kínai delegáció utazik az Egyesült Államokba még szeptemberben.