Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az USA hadseregének magas rangú vezetői nemrégiben felső szintű katonai gyakorlaton vettek részt Hawaiin, amelyen a szimulációk azt mutatták, hogy egy Észak-Koreával vívott háborúban az első néhány napban tízezer amerikai katona esne el - vette át a New York Times hírét a Business Insider. Az úgynevezett tabletop (TTX) gyakorlat, amelyen számos lehetséges forgatókönyvet vizsgálnak, napokig tartott.

Összehasonlításképpen érdemes figyelembe venni, hogy a Wikipédia összesítése szerint az Egyesült Államok az ötvenes évek elején vívott koreai háborúban 36,5 ezer embert vesztett. A vietnami háborúban 58,2 ezer amerikai katona esett el, Afganisztánban 2001-től kezdve mostanáig közel 2400, az irakiban 2003 és 2011 között kicsit kevesebb, mint 4500.

Az újabb koreai összecsapás civil áldozatait az első napokban egyes becslések több százezerre teszik, ugyanis Dél-Korea 24 milliós fővárosa, Szöul az északi hadsereg tüzérségének lőtávolságában van. Az USA 28,5 ezer katonát állomásoztat Dél-Koreában.

Mindent felülmúl

Mark Milley, az Egyesült Államok hadseregének vezérkari főnöke, aki részt vett a TTX-en, kiszivárogtatott helyszíni beszámolók szerint azt mondta, hogy egy észak-koreai háború brutalitása felülmúlna mindent, amit egy ma élő katona el tud képzelni. A hírek szerint a katonai vezetők az összecsapás kopogós részleteit tekintették át.

Foglalkoztak például azzal, milyen létszámú különleges alakulatra lenne szükség ahhoz, hogy elfoglalják a phenjani rezsim nukleáris létesítményeit. További kritikus kérdés, hogy az amerikai katonaság reguláris erői képesek lennének-e harcolni a földbe vájt alagutakban. Emellett áttekintették, milyen módszerekkel és eszközökkel rombolhatnák le az ország légvédelmét, hogy megtisztítsák a légteret az amerikai légierő előtt.

Csendes hetek

Az elmúlt hetekben enyhült a közvetlen feszültség Észak- és Dél-Korea, illetve az USA között, miután Phenjan sportolókat és kulturális delegációt küldött a phjongcsangi téli olimpiai játékokra. Ugyanakkor a washingtoni vezetés kétkedve figyeli a dzucse ideológiát (a kommunista tanokból, a sztálinista személyi kultuszból, a nemzeti elkötelezettségből és vallási elemekből összegyúrt eszmerendszert) követő rezsim mosolyoffenzíváját.

Ennek ellenére az elmúlt hetekben ellentmondó jelzések érkeztek a Trump-adminisztráció irányából. Kiszivárgott hírek szerint az olimpián megjelenő Mike Pence alelnök titkos találkozót tervezett a szintén ott lévő phenjani vezetőkkel, amelyet végül az utóbbi fél mondott le. Donald Trump elnök azt mondta: nyitottak a tárgyalásra, de csak a megfelelő feltételek teljesülése estén. A külügyminisztérium közleménye pontosította ezt: az USA az északi rezsim atomfegyvereinek leszerelését akarja, ennél kevesebbről nem hajlandó tárgyalni.

A fotó forrása: AFP