Megismételte hét végi kijelentését egy tegnapi konferencia szünetében Karl Sevelda, a Raiffeisen Bank International (RBI) vezérigazgatója, miszerint a pénzintézet magyarországi leányvállalata a szívük csücske - jelentette a Reuters. A magyar cég eszközállományának értéke 6,3 milliárd euró és 610 ezer ügyfelet szolgál ki.

Sosem utasítjuk el a tárgyalásokat, nem fogjuk elhagyni Magyarországot, vagy legalábbis sokkal inkább Ukrajnát, mint Magyarországot. Kérdés, mit jelent az, hogy nem hagyjuk el Magyarországot? - tette fel a szónoki kérdést újságírók előtt, ám nem adott rá választ.

Hiszünk benne, de...

Az RBI hétfőn közleményben jelezte, hogy jelenleg nem áll szándékában értékesíteni ukrán leányvállalatát, a Raiffeisen Bank Avalt, ezzel kapcsolatban nem hoztak döntést - idézte a nyilatkozatot a Friedl News osztrák hírportál. Az viszont tény, hogy vannak érdeklődők az Avalra - tették hozzá. Ezekkel tárgyalnak az eladás lehetőségéről és az árról. Ugyanez a közlemény szögezi le, hogy nem zárható ki a magyar és a szlovén leány értékesítése.

Sevelda a konferencián kijelentette, hogy továbbra is hisznek a kelet-közép-európai régióban, ahol a bankok növekedési lehetőségei még akkor is jobbak, mint Nyugat-Európában, ha nem tér vissza 2008-2009-es pénzügyi válság előtti tempó. Hozzátette azonban, hogy a jogi és gazdasági környezet bizonyos piacon nem segíti a bankokat.

Csak viszik a pénzt

Ha szétnéznek a szomszédos országokban, például Magyarországon, vagy Horvátországban vagy Szlovéniában, ezekben az országbank nincs esélyük a pénzintézeteknek arra, hogy valaha megtermeljék a tőkéjük költségeit. Pontosabban nem mondhatjuk azt, hogy soha nem változik meg ez a helyzet, de biztosan nem várható ez a következő tíz évben - fejtegette.

A Raiffeisen-vezér fő problémája, hogy emelnie kell a bank tőkéjét mielőtt 2017-ben visszafizetik az osztrák államtól kapott 1,75 milliárd eurós tőkejuttatást - írta a Bloomberg. A bank tőkemegfelelési mutatója Sevelda hét végi nyilatkozata szerint 10 százalék, ám ennek része az előbbi forrás is. A befektetők és a felügyelet részvénykibocsátásra biztatja a pénzintézetet, ám legnagyobb tulajdonosa, a 494 szövetkezetet képviselő RZB, amelynek 79 százalékos részesedése van a bankban, ellenzi ezt.

Kell egy rakás pénz

Ezért keresnek más lehetőségeket a forrásszerzésre. Összességében az állami támogatást és az azzal összefüggő 750 milliós hibrid tőkét figyelembe véve a Raiffeisennek kétmilliárd euró friss tőkére van szüksége ahhoz, hogy tartsák a 10 százalékos Tier 1 tőkemegfelelési mutatót - derült ki a JP Morgan Chase & Co. szeptemberi becsléséből. Ez a jelenlegi áron megfelel a részvénytőke 40 százalékának.

A Raiffeisen idén eddig 14 százalékot veszített papírjai árából a bécsi tőzsdén. Ezzel 5,3 milliárd euróra esett kapitalizációja. Ezzel egyidejűleg a Bloomberg Europe Banks and Financial Services index 16 százalékkal emelkedett. A bank vezetőit a jövő héten hallgatják meg az Európai Központi Bank következő pénzintézeti vizsgáján. A bank november 27-én teszi közzé harmadik negyedéves jelentését.