Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bulgária, Németország, Spanyolország, Franciaország, Horvátország, Írország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország gazdasági részleges egyensúlyhiánnyal küzd. Ciprus, Görögország és Olaszország esetében túlzott egyensúlyhiány áll fenn - mondta Pierre Moscovici, a gazdasági és pénzügyekért, valamint az adó- és vámügyért felelős biztos az unió gazdasági és szociális prioritásainak a tagállamok által elért haladásáról közzétett éves áttekintésének ismertetésekor.

Ezen tagállamok esetében a bizottság az európai szemeszter keretében végzett külön nyomon követés révén folytatja a gazdasági fejlemények és szakpolitikai intézkedések felülvizsgálatát.

Figyelnek Görögországra

Az uniós biztos tájékoztatása szerint a bizottság megerősített felügyeleti jelentést tett közzé Görögországról. Esetében elfogadta a megerősített felügyeleti keret szerinti második jelentést, amelyben azt értékelte, hogy Görögország milyen eredményeket ért el az eurócsoportban 2018 júniusában tett szakpolitikai kötelezettségvállalások terén. A jelentés arra a következtetésre jutott, hogy noha az ország az év végére jelentős haladást ért el az esedékes konkrét reformvállalásai végrehajtásában, több területen lassú volt a haladás üteme, ami a kapcsolódó kulcsfontosságú reformok késedelméhez vezetett.

Továbbra is magas a görög államadósság, nagy a készlethiány, az utóbbi időben ugyanakkor jelentősen javult a versenyképesség. A magánadósság csökkent, a pénzügyi szektor pedig továbbra is érzékeny a nem teljesítő hitelek magas állományára. Pierre Moscovici kiemelte továbbá, az adósságcsökkentés üteme döntően a költségvetési célok elérésétől és a növekedési potenciál növekedését elősegítő reformok végrehajtásától függ.

Szlovéniának is kiigazítást javasolnak

A bizottság emellett közzétette Szlovénia frissített költségvetésiterv-javaslatára vonatkozó véleményét is. A jelentés szerint az aktualizált költségvetésiterv-javaslat alapján fennáll a kockázata annak, hogy Szlovénia nem felel meg a Stabilitási és Növekedési Paktum rendelkezéseinek. Mind Szlovénia, mind az uniós bizottság előrejelzése szerint a költségvetésiterv-javaslat az ország középtávú célkitűzéséhez vezető kiigazítási pályájától való jelentős eltérést eredményezhet. A bizottság ezért felkérte Szlovéniát, hogy a nemzeti költségvetési folyamat keretében tegye meg a szükséges intézkedéseket annak biztosítására, hogy a 2019-es költségvetése feleljen meg a Stabilitási és Növekedési Paktum szabályainak.