Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Nanovo névre keresztelt cseh vállalkozás immáron tíz éve foglalkozik a Csehszlovákia kommunista korszakából származó tárgyak adásvételével, felújításával, illetve akkori stílusban készült új termékek értékesítésével. A két tulajdonossal, Jirka Mrázekkel és Adam Karásekkel a Radio Praha újságírója beszélgetett.

Először arra volt kíváncsi, hogyan szerzik be az értékesíthető régiségeket? Kiderült, hogy könnyen megy, mert a vállalkozás weboldalán sokan ajánlanak fel ezt-azt. Emellett böngészik a világháló hirdetési oldalait. Egyik érdekes fogásuk például az volt, amikor valakinek egy az 1960-1970-es években működő prágai szálloda berendezési tárgyai, evőeszközei, díszítőelemei voltak a birtokában. Nekik ez aranybányának számított.

Sok lábon állnak

Az üzlet jelenleg erősen megválogatja, mit vásárol meg, mert dugig van a raktáruk. A kínálati oldal is feszesebbé vált, mert az emberek - nosztalgiából vagy anyagi okok miatt - jobban meggondolják mit dobjanak ki. Eladásra váró használt tárgyaik egyébként 90 százalékban a szocialista Csehszlovákiában készültek, maradékuk a régió más országaiban, vevőiknél kiegyenlítettebb az arány: fele-fele részben külföldiek és hazaiak vásárolnak náluk.

Viszonylag új üzletáguk a felújítás, illetve a replikák készítése. Az előbbibe olyan vevőik kérésére vágtak bele, akik ragaszkodnak a birtokukban lévő egyes berendezési tárgyakhoz, így azokat akarják visszakapni megújulva. Az utóbbihoz az adta az ötletet, hogy vannak bizonyos bútorok, fiókos szekrények, vitrinek, konyhaszekrények stb., amelyeket neves tervezők alkottak. Például Jiri Jiroutek 1958-as bútorai vagy Miroslav Navrátil karosszékei tartoznak ide.

A nagy üzlet

Az igazán nagy dobásuk azonban, hogy belsőépítészekkel és építészekkel együttműködve vállalják teljes belső terek hiteles kialakítását a kommunizmus évtizedeinek stílusában. Jelenleg dolgoznak egy magánlakáson Prágában, és összejöhet egy üzlet egy vállalkozócsoporttal, amely vidéken akar a kommunista korszak nosztalgiájára, illetve a nyugati turisták ez iránti kíváncsiságára építő szállodát nyitni. Egy 1973-ban épült, majd az 1990-es években modernizált hotelt alakítanának vissza, hogy hozza a régi atmoszféráját.

Eltérő választ adott a két tulajdonos arra a kérdésre, hogy saját életébe is beengedi-e vállalkozása hangulatát. Jirka könnyen ellenáll a kísértésnek, hogy bármit hazavigyen a boltból, mert egyik albérletből a másikba költözik, így dolgai egy része sosem kerül elő a dobozokból. Adamnál vannak az üzletből származó tárgyak, nem is egy, de a felesége jelezte, hogy a lakásuk megtelt, így meg van kötve a keze.