A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint a globális gazdaság a gyenge kereslettől szenved, amit szimplán jegybanki ösztönzésekkel nem lehet orvosolni. Az USA, Európa és más országok kormányainak "azonnali" és "összehangolt" lépéseket kell tenniük a beruházásokra fordított kiadások növelésében, hogy friss lendületet adjanak a lassuló gazdasági növekedésnek - figyelmeztet az OECD.

A szervezet rontotta a globális növekedési előrejelzését, mondván Brazília, Németország és az USA lassulnak, a feltörekvő piacok pedig ki vannak téve az árfolyam-ingadozásának. A világgazdaság idén a tavalyihoz hasonló 3 százalékos ütemben bővülhet, ami 0,3 százalékponttal lassabb, mint a novemberi előrejelzésben prognosztizált, jövőre viszont 3,3 százalékra gyorsulhat. Ez azonban jelentősen elmarad a hosszú távú 3,75 százalékos átlagtól, és a fejlett gazdaságoktól a fellendülés fázisában korábban várttól.

Komoly kockázatok vannak

Jelentősek a pénzügyi stabilitási kockázatok, mint ahogy ezt az elmúlt időszak eszköz és kötvényárainak esése is mutatta világszerte. Néhány feltörekvő különösen sérülékeny az árfolyam éles ingadozásával és a magas hazai adósságállomány hatásával szemben.

A részvénypiacok az év elejét mélyrepüléssel kezdték a kínai lassulás és az alacsony olajárak nyomán várható lassabb globális növekedés miatt. Az MSCI World Index a múlt héten több mint kétéves mélypontjára esett, amikor az olaj hordónkénti ára 30 dollár alá bukott az elmúlt több mint 30 évben először - jegyzi meg a Bloomberg.

Bajok a nagy feltörekvőknél

A kínai gazdaság átalakulása folytatódik, idén 6,5, jövőre 6,2 százalékos lehet a bővülés az OECD várakozásai szerint. A feltörekvő gazdaságok között a másik nagy aggodalommal figyelt ország Brazília, ahol az OECD legfrissebb előrejelzése szerint mély recesszió jön, ebben az évben 4 százalékkal zsugorodhat a brazil gazdaság, a mélyrepülésből pedig várhatóan csak jövőre jöhet ki.

Ez azt is jelenti, hogy Dél-Amerika legnagyobb gazdasága az eddig várthoz képest jelentősen rosszabbul tejesíthet idén és a gazdasági mélyrepülés is a korábban feltételezettnél hosszabb ideig tart.

Az USA és Németország is rosszabbul teljesít

A nemzetközi szervezet az USA, Európa és az euróövezet gazdasági növekedésén is rontott 0,5 százalékpontot. A világ legnagyobb gazdasága a legfrissebb előrejelzés szerint idén 2, jövőre 2,2 százalékkal bővülhet. Az amerikai gazdaságot az erős dollár miatt az export és az alacsony olajárak miatt az energiaipari beruházások visszafogása húzhatja le.

Németország is 0,5 százalékponttal lassabb növekedésre számíthat a novemberi előrejelzéshez képest idén. Európa legnagyobb gazdasága 2016-ban 1,3, 2017-ben 1,7 százalékkal nőhet.

Az OECD szerint több költségvetési ösztönzésre lenne szükség a monetáris politika megtámogatására. A szervezet hangsúlyozza, hogy erőteljesebb összehangolt lépésekre lenne szükség a kereslet erősítésére, miután a monetáris politika önmagában nem tud működni. A költségvetési politika most már visszahúzó hatást fejt ki több nagy gazdaságban, miközben a strukturális reformok iránti lendület is alábbhagyott. Mindhárom szinten erőteljesebb aktivitásra lenne szükség az erősebb, fenntarthatóbb növekedés megteremtéséhez - emeli ki az OECD.