Az euróövezet pénzügyminiszterei megállapodtak abban, hogy kiterjesztik az Írországnak és Portugáliának folyósított segélyhitelek esedékességét. A két, a pénzügyi válság következményeinek elhárítása érdekében nemzetközi hitelcsomaggal segített állam a megszorítások iránt mutatott elkötelezettségük miatt is részesülhettek a könnyítésben. A részletek egyelőre nem ismeretesek, azokat majd az euróövezeti mentőakciókat felügyelő EU-ECB-IMF trojka, illetve az EFSF mentőalapja fogja kidolgozni.

Az Eurogroup miniszterei elkötelezettek abban, hogy támogatják a két ország visszatérését a teljes piaci finanszírozáshoz, és a futó támogatási programok sikeres lezárását, tekintettel a program határozott végrehajtására, teljesítésére - fogalmaztak a pénzügyminiszterek a Bloomberg által idézett szombati közös közleményükben.

Írország és Portugália hosszú kihagyás után tért vissza a kötvénypiacra, miután a szárnyaló hozamok fenntarthatatlanná tették a piaci finanszírozást. Írország a nemzetközi hitelcsomag megkapása óta először ezen a héten értékesített tízéves államkötvényeket, ami mérföldkövet jelöl az adósságválságból való felépülést tekintve.