A magyar kormány egyedüli tagállamként megvétózta az EU-Arab Liga csúcstalálkozó megállapodását, mert abban az ENSZ migrációs csomagjára is volt egy utalás. Az EU-s tagállamok többsége szerint ha elmarad a megállapodás, akkor több lesz az illegális bevándorló: a magyar kormány bort iszik, miközben vizet prédikál - idézi fel a hét végi eseményeket a 444, amely többet is megtudott az ügyről.

Pénteken még egyszer összehívták a nagyköveteket Brüsszelben, hátha az utolsó percben sikerül kompromisszumot találni. Ekkor már egy olyan szövegtervezet került a diplomaták elé, ami éppen csak említi az ENSZ-es megállapodás szellemiségét, sőt, olyan változat is felmerült, hogy a szöveg csak általában hivatkozzon "az ENSZ korábbi megállapodásaira". Az EU arabokkal kapcsolatot tartó diplomatái azt mondták, hogy ennél tovább nem lehet elmenni ahhoz, hogy az Arab Liga a migrációról bármiben megállapodjon.

Nem fogják elfelejteni

A pénteki tárgyaláson azonban egyetlenként az EU-tagállamok közül a magyar kormány ragaszkodott ahhoz, hogy az ENSZ semmilyen módon sem kerülhet bele a megállapodásba. Még a korábban a magyar kormánnyal egy véleményen lévő lengyel nagykövet óvatosan visszatáncolt.

A vita 444-hez eljutott jegyzőkönyve szerint Németország nagykövete közölte Várhelyivel: "hihetetlen, hogy a magyar kormány nem engedi, hogy egy nemzetközi egyezményben az ENSZ-re hivatkozzanak", holott tudomása szerint "Magyarország egyelőre még tagja az ENSZ-nek". Később közölte, hogy a magyar kormány számos "vörös vonalat" átlépett, és erre emlékezni fognak, amikor a következő EU-s költségvetésről tárgyalnak.

A francia nagykövet a brüsszeli vitában arról beszélt, hogy lehetnek viták a tagállamok között a migráció kezeléséről, de az méltatlan, hogy egy ENSZ-es hivatkozás miatt az EU összevesszen az arab országokkal, mert ennek súlyos következményei lehetnek. A holland nagykövet pedig közölte, hogy a magyar álláspont inkonzisztens, mert egyszerre óhajtja az illegális migráció teljes megfékezését, de közben megakadályoz egy nagyon fontos megállapodást, ami éppen erről szól.

A békéhez vezető út

Az Európai Uniónak és az Arab Liga országainak el kell kötelezniük magukat az európai-arab partnerség elmélyítése mellett a béke, a nemzetközi stabilitás és a biztonság megteremtése érdekében - jelentette ki hétfőn Federica Mogherini, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben, az uniós tagállamok és az Arab Ligát alkotó országok külügyminisztereinek hétfői tanácskozását megelőzően. Nyitóbeszédében kiemelten fontosnak nevezte az együttműködést a gazdasági, társadalmi és technológiai fejlődés előmozdítása, valamint a multilateralizmus és a szabályokon alapuló világrend további megerősítése és támogatása érdekében. Mindezen területeken a régióknak szükségük van egymásra. Az Európai Uniónak szüksége van az arab világra, az arab világnak pedig Európára - hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint.Mogherini felhívta a figyelmet arra, hogy nagy a valószínűsége az izraeli-palesztin feszültség elmérgesedésének, amely további erőszakos cselekedetekhez vezethet. Reményét fejezte ki, hogy az arab országokkal folytatott együttműködés által elkerülhető a békéhez vezető egyetlen megoldási lehetőség - az egymás mellett élő két állam létrejöttének - összeomlása.Az Európai Unió azon dolgozik, hogy megoldást találjon a régióban kiéleződő ellentétekre az Arab Ligát alkotó országok kormányainak segítségével. Arra, hogy megakadályozható legyen az erőszak, annak továbbterjedése vagy újbóli fellángolása. Az unió bízik a partnerországokhoz fűződő barátságon alapuló együttműködés erejében a közeli és távoli jövő kihívásainak kezelése érdekében.Az érintett országoknak válaszolniuk kell állampolgáraik azon igényére, hogy békében és biztonságban élhessenek hazájukban, amely a gazdasági erősödés útjára áll - tette hozzá a főképviselő.