Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jelenlegi miniszterelnök menesztéséhez a 350 fős parlament abszolút többségének, azaz 176 képviselőnek a támogató szavazata szükséges.  A péntekre kitűzött szavazáson várhatóan 180 szavazatot kaphat a legnagyobb ellenzéki párt javaslata, amely a jelenlegi konzervatív kormány helyett szocialista kormányt javasol Pedro Sánchez vezetésével.

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PSOE mellett már korábban jelezték támogatásukat az Unidos Podemos (Együtt képesek vagyunk rá), a Compromís (Elkötelezettség) és Új Kanári-szigetek nevű baloldali pártok.

A függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) a nap folyamán a parlamentben tartott sajtótájékoztatóján is megerősítette szándékát Mariano Rajoy leváltására, amelyhez a felszólalások során csatlakozott a baloldali baszk Eh Bildu, a Európai Katalán Demokrata Párt (PDeCAT) és a Baszk Nacionalista Párt (PNV).
Utóbbi vezetése azután hozta meg döntését, hogy meghallgatta délelőtt Mariano Rajoy és Pedro Sánchez felszólalásait.

Rajoy nem mond le

A várható eredmény ellenére Mariano Rajoy nem mond le a bizalmi szavazás előtt - jelentette be a parlamentben tartott rendkívüli sajótájékoztatóján María Dolores de Cospedal, a PP főtitkára. Mindezt azzal indokolta, hogy a parlamenti arányok nem teszik lehetővé, hogy a Néppárt tovább kormányozzon, így ennek a lépésnek nem látják értelmét.

A korábban felvázolt lehetséges forgatókönyvek között szerepelt, hogy Mariano Rajoy kormányfő a bizalmi szavazást megelőzően lemondhat posztjáról, így a voksolás okafogyottá válna, a kormányfő pedig ügyvezető miniszterelnökként hivatalban maradna, amíg meg nem találják utódját.

Ennek módja általában, hogy a spanyol király tárgyalásokat kezd a pártokkal, hogy felmérje, ki az a jelölt, aki képes megszerezni a parlament támogatását.

Egyetlen pártnak sincs többsége

Mivel Spanyolországban önállóan egy párt sem rendelkezik a szükséges többséggel így a pártoknak is tárgyalásokat kellene kezdenie egymással a lehetséges együttműködésekről.

A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) azért kezdeményezte a kormányfő leváltását, mert a bíróság a múlt héten első fokon ítéletet hirdetett az egyik legszövevényesebb spanyol korrupciós botrányban, a 2009-ben kirobbant úgynevezett Gürtel-ügyben, és megállapította, hogy a korrupciós hálózatból hasznot húzott a kormányzó konzervatív Néppárt (PP) is. A PP fellebbezett a döntés ellen, amely 245 ezer euró (77,9 millió forint) pénzbüntetés szabott ki rá.

Amennyiben a parlament pénteken megvonja a bizalmat a spanyol kormányfőtől, egyúttal bizalmat szavaz a szocialista kormányfő-jelöltnek, aki - miután a parlament döntése megjelenik a hivatalos állami közlönyben - elfoglalhatja hivatalát és kinevezheti kormányának tagjait.

Képünk forrása: AFP/Javier Soriano