Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a Morgan Stanley elemzői szerint Magyarországon öt százalékkal zsugorodhat a GDP idén a koronavírus-járvány okozta gondok miatt, a lengyel jegybank elnöke, Adam Glapinski úgy véli, hogy Lengyelországban nem fog visszaesni a gazdaság - idézte a bankelnököt a Radio Poland.

Sőt, a várakozása szerint akár kétszázalékos GDP-növekedés is összejöhet még 2020-ban.

A Lengyel Nemzeti Bank szakértőinek legpesszimistább előrejelzése szerint 1,6 százalékra lassulhat le a gazdaság bővülése az idei évben, azt követően, hogy 2019-ben négyszázalékos növekedést jegyzett fel a varsói statisztikai hivatal. A központi bank elemzői a koronavírus okozta válság lecsengése vagy enyhülése után növekedési tüskét várnak 2021-ben, miután beindul a fogyasztás, és a cégek. pótolják az elhalasztott beruházásokat.

Ahogy a járványt magunk mögött hagyjuk, magukhoz térnek a vásárlók, és a gazdaság szárnyalni fog. Ennek köszönhetően gyorsan le fogja dolgozni a most felhalmozott elmaradását - fejtegette a jegybankelnök. Emellett megjegyezte azt is, hogy a lengyel bankrendszer stabil, kellő tőketartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy állja a sarat a gazdaság megtorpanása idején.

A lengyel vezetés 212 milliárd zlotyis (14,86 ezer milliárd forint, a paksi bővítésre adott orosz hitel közel ötszöröse) gazdaságélénkítő csomaggal sietett gazdaság segítségére. A jegybank kamatot vágott. Lengyelország azok között a ritka kivételek között volt, amelyek a 2008-2009-es pénzügyi és világgazdasági válságot GDP-növekedéssel vészelték át.