Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A döntés értelmében 30 napig csak az uniós állampolgárok léphetnek be az EU területére, illetve a britek, mivel a brexit utáni, az év végéig tartó átmeneti időszakban továbbra is uniós állampolgárnak minősülnek. Emellett a schengeni övezet azon országainak az állampolgárai is beutazhatnak, akik nem tagjai az EU-nak, azaz a norvégok, a svájciak, az izlandiak és a lichtensteiniek.

Az AFP szerint Angela Merkel német kancellár nem sokkal korábban szintén bejelentette a döntést. Azt is elmondta, hogy koordinálják majd a külföldön rekedt utazók hazatérését - írja az Eurologus.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn jelentette be, hogy egy olyan tervezeten dolgoznak, amely ideiglenesen megtiltaná a beutazást az EU területére. A korlátozás első körben 30 napra szólna, de a hazatérő európai állampolgárokat és az orvosokat, nővéreket és kutatókat nem érintené.

Az utazáskorlátozást szigorúan véve nem az EU rendeli el, mivel erre nincs jogköre, hanem az uniós országok koordinálják a lépéseiket. "Most a tagállamokon van a sor, hogy bevezessék az intézkedéseket" - jelentette ki von der Leyen az uniós vezetők értekezlete után.

Von der Leyen beszámolója szerint az uniós vezetők üdvözölték a Bizottság javaslatát arról, hogy a határokon úgynevezett zöld sávokat létesítsenek az élelmiszer- és orvosi eszközöket szállító kamionok számára. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az intézkedéseket végre is hajtanák azonnal -írja az Eurologus.

A belső határok lezárása az ingázók számára is hatalmas problémát jelent. Luxemburgban a legsúlyosabb a helyzet, mivel az egészségügyi dolgozók döntő többsége Németországból és Franciaországból jár át, így mára a betegellátás is veszélybe került a német és francia kormány intézkedései miatt. Von der Leyen reményei szerint a tagállamok ezen is változtatni fognak a közeljövőben.

A brüsszeli szakportál szerint az európai vezetők abban is megegyeztek, hogy ezentúl minden héten videókonferenciát fognak tartani, hogy megvitassák a koronavírus elleni intézkedések legújabb fejleményeit.