Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már 63 851-re nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Kínában, amit azt jelenti, hogy 5 090 új Covid-2019 okozta megbetegedést regisztráltak az országban. További mintegy 400 ember lehet, akik a távol-keleti országon kívül betegedtek meg, eddig összesen 24 országból jelentették a vírus megjelenését embereknél - derül ki a New York Times összefoglalójából.

A halálos áldozatok száma a kínai hatóságok tájékoztatása szerint 1380-ra emelkedett péntekre. Viszont mindezt úgy, hogy a Hupej tartományi hatóságok azt közölték, hogy csütörtökön 116-an veszítették életüket a fertőzésben, de az előző nap már 1372 fő halálát jelentették. A különbség oka az, hogy 108 nevet lehúztak az áldozatok listájáról, a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság azzal magyarázta a lista kurtítását, hogy ezeket a személyeket kétszer számolták - írja a Guardian.

Közben megváltoztatták a diagnosztikai protokollt is: korábban a kormány csak azokat az eseteket számolta a fertőzések közé, amelyeknél laboratóriumi vizsgálat igazolta a Vuhan koronavírus megjelentét. Csütörtökön úgy módosították a protokollt, hogy az számít a Covid-2019 (2019-nCoV), ha egy orvos a mellkasi CT-ként látja a típusos elváltozásokat. (Ahogy egy hattagú család esettanulmányát feldolgozva megírtuk, többnyire erősen tejüvegszerű homályok látszódnak a betegek tüdejéről készült felvételeken. További részleteket a betegség kialakulásáról, a tünetekről és a lefolyásról ebben a cikkünkben olvashat - a szerk.)

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti programigazgatója azt mondta, hogy ez "nem jelent jelentős változást a kitörés kezelésében". Eközben Larry Kudlow, az Egyesült Államok Nemzeti Gazdasági Tanácsának igazgatója elmondta, hogy "csalódott a kínai átláthatóság hiányában". A Fehér Ház egy magas rangú tisztviselője fel is szólította Pekinget, hogy végezzen transzparensebb munkát a koronavírus-járvány kezelésében.

A franciák jól vannak, itthon továbbra sincs fertőzött

A kitörés miatt Kínából hazatelepített francia állampolgárok első csoportja ma két hét karantén után távozhatott a vesztegzárból - jelentette a Reuters. A 181 vizsgálat alá vont személy közül egy sem volt fertőzött, pedig a járvány epicentrumából, Vuhanból reptették őket haza.

Magyarországról továbbra sem jelentettek koronavírus okozta fertőzést.