Vasárnap a nap végére 97-el emelkedett a halottak száma az előző naphoz képest. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálestek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba.

Már huszonnégy országban megjelent

Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29,6 ezerre nőtt vasárnap. Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus - számolt be az Infostart.hu a MTI nyomán.

Vasárnap bejelentették, hogy Nagy-Britanniában koronavírus okozta újabb fertőzést észleltek az egészségügyi hatóságok: a páciens érintkezésben volt más angliai személyekkel, akik Franciaországban kapták el a kórt. A hatóságok nagy erőkkel kutatnak azok után, akik szintén egy helyen tartózkodtak a már megállapított fertőzöttekkel - mondta vasárnap Chris Witthy kormánytanácsos. Párizs szombaton értesítette Nagy-Britanniát, hogy a területén öt fertőzött brit személyt találtak: négy felnőttet és egy gyereket.

Hétfőn pedig súlyos közegészségügyi fenyegetésnek minősítette a járványt a brit egészségügyi miniszter. A bejelentésének elsősorban jogi jelentősége van, a súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetés hivatalos deklarálása ugyanis pótlólagos intézkedési jogköröket biztosít a brit kormánynak a Kínából kiindult vírusfertőzés nagy-britanniai elterjedésének megakadályozására.

Spanyolországban vasárnap közölték, hogy rábukkantak az országban egy második koronavírussal fertőzött személyre, mégpedig egy brit állampolgárra, akit Mallorcán kórházba vittek. Őt már pénteken elkülönítették, mert lázas tüneteket észleltek nála. Az első koronavírusos személy Spanyolországban egy német turista volt. Őt a Kanári-szigeteken kezelik.

Vége a karanténnak a Dream Worldön

Hongkongban elengedték a Dream World nevű óceánjáró 3600, eddig karanténban tartott utasát. A japán partoknál, Jokohamában vesztegzár alatt tartott óceánjárón, a Diamond Princessen viszont egyre több a beteg. A legutóbbi adat szerint már hetven utas szervezetében mutatták ki az új koronavírust. Egyikük sincs súlyos állapotban.

Elindult vasárnap Kínába az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi szakértői csoportja, hogy segítse az ottani szakembereket a járvány vizsgálatában. Erről Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója tájékoztatott vasárnap este a Twitteren. Gebrejeszusz január végén Pekingben járt, tárgyalt Hszi Csin-ping kínai elnökkel és kormánytagokkal, és megállapodott velük abban, hogy WHO nemzetközi szakértői csoportot küld Kínába.

Csaknem két hétig tartott azonban, amíg a pekingi kormány áldását adta a csoport összetételére. Azt nem tudni, hogy kik a tagjai, mindössze az vált ismertté a Reuters hírügynökség szerint, hogy Bruce Aylwad, a válsághelyzetek kezeléséhez értő kanadai epidemiológus vezeti.