Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Koha Ditore című pristinai napilap csütörtöki beszámolója szerint Hashim Thaci (képünkön Orbán Viktor mellett) arról beszélt, hogy jót tenne a Belgrád és Pristina közötti párbeszédnek, ha Moszkva független államként ismerné el Koszovót. Mint mondta: Moszkva jelenleg arra használja befolyását az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy megakadályozza Koszovót abban, hogy csatlakozzon az Egyesült Nemzetek Szervezetéhez.

A kétnapos belgrádi látogatáson tartózkodó Szergej Lavrov erre reagálva kijelentette: Thaci véleménye semmin sem változtat. Hozzátette, jobb lenne, ha Thaci és a pristinai politikusok többsége inkább saját dolgával foglalkozna, "főleg azzal a ténnyel, hogy háborús bűnök elkövetésével vádolják őket". (Feltételekkel bővítenék az EU-t.)

Ivica Dacic szerb külügyminiszter is hasonlóan reagált a koszovói elnök kijelentésére, majd hozzáfűzte, hogy logikusabb lenne, ha az Egyesült Államok és Nagy-Britannia vonná vissza Koszovó függetlenségének elismerését, és ezzel lecsillapítaná a Nagy-Albánia létrehozása körül kialakult "hisztériát", ugyanis az veszélyezteti a Balkán stabilitását.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és ebben Oroszország mellett Kína is támogatja, illetve öt európai uniós tagállam - Románia, Szlovákia, Görögország, Ciprus és Spanyolország - szerint sem független állam Koszovó.

Szerbia külpolitikájáról a két külügyminiszter a Belgrádi Egyetemen is előadást tartott, ahol Ivica Dacic leszögezte: "Szerbia ma nem tudja megvédeni nemzeti érdekeit Oroszország segítsége nélkül", éppen ezért, aki nyugati befolyás alatt arról beszél, hogy Szerbiának oroszellenes politikát kellene folytatnia, az Szerbia kárára nyilatkozik meg.