A görög miniszterelnök hivatala megerősítette azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint Alekszisz Ciprasz kormányfő telefonon kapcsolatban lépett Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével, Mario Draghival, az Európai Központi Bank elnökével és Martin Schultzcal, az Európai Parlament elnökével. A beszélgetések tárgya Juncker hétfő éjszakai ajánlata, amely az Európai Bizottság vasárnapi intézkedéscsomagjának elfogadását kérte Ciprasztól.

A kérést egy konkrét adósságcsökkentési lehetőséggel édesítették meg: idén októberig elővennék a hitelezők egy korábbi ajánlatát a kölcsönök futamidejének meghosszabbítására és a kamatok csökkentésére. Ciprasz a Guardian athéni tudósítójának értesülései szerint nem csupán elfogadta az ajánlatot, de még ma este Brüsszelbe repül, hogy tárgyaljon az EU vezető tisztségviselőivel. Eközben a Reuters azt jelentette, hogy Angela Merkel német kancellár úgy tudja, hogy Brüsszel utolsó ajánlata az, amely péntek este volt az asztalon.

Kép: (Kattintson a nagyításhoz)

Konsztantinosz Machalosz, az Athéni Kereskedelmi és Ipari Kamara elnöke, akiről azt tartják, hogy alaposan ismeri a görögországi gazdaságirányítás belső köreit, megerősítette, hogy "pozitív fejlemények" szagát érzi a levegőben. A kedvező fordulat már kedden este materializálódhat. Benyomásait az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezető tisztségviselőivel folytatott beszélgetései alapján szűrte le.

Szerinte a piaci helyzet rémes, és a hét végére még ennél is szörnyűbb lesz, ha semmi sem történik. Mindenképpen meg kell kötni a megállapodást a hitelezőkkel. A pénzügyi feltételek kemények, de a görögök megbirkóznak velük. Az alternatíva a katasztrófa.

Jánisz Varufakisz pénzügyminiszter közben jelezte, hogy nem utalják át kedden az IMF-nek azt az 1,6 milliárd eurós hiteltörlesztést, amelyet június 30-áig kell kifizetniük. Majd hozzátette: továbbra is bízik abban, hogy az utolsó utáni pillanatok egyikében csak sikerül megegyezésre jutniuk az EU-ECB-IMF hármassal.

A Guardian mellett a BBC is úgy tudja, hogy a görögök kicsit még vitatkoznának a hét végi uniós javaslatról. A legnagyobb nézeteltérés a legkisebb nyugdíjakat kiegészítő EKAS alap körül van, amelyet Athén mindenképpen fenn akar tartani 2020-ig, míg a donorok legkésőbb 2019-ben megszüntetnének.