Veszélyes dominóhatással járhat az amerikai kormány tervezett acél- és alumíniumvámja - mondta a Financial Timesnak Cecilia Malmström, az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa. Az EU máris gondolkodik azon, milyen válaszlépéseket tegyen, ha Washington - Donald Trump elnök ígéretének megfelelően - a jövő héten hivatalosan is bejelenti az új tarifákat.

A szakértők egyetértenek a biztossal abban, hogy a Trump-adminisztráció lépése kereskedelmi világháborúba torkollhat, amely dollár tízmilliárdos károkat okozhat a világkereskedelemben. Malmström arra figyelmeztetett, hogy az EU nem tehet mást, mint hogy válaszol a barátságtalan lépésre, mivel fennáll a veszélye annak, hogy az USA-ból kiszorított acél- és alumíniumgyártók Európában keresnek új piacot termékeiknek.

Különösen övön aluli

Az uniós biztos különösen övön alulinak tartja, hogy az amerikai elnök nemzetbiztonsági okokra hivatkozva vezetné be az új vámokat. Ezzel véget vetne annak az évtizedek óta tartó fegyverszünetnek a világkereskedelemben, amelyben a világ országai kerülték, hogy ezzel az indokkal kerüljék meg a szabadkereskedelem szabályait.

A Kereskedelmi Világszervezet (WTO) ernyője alatt megkötött egyezmény lehetővé teszi, hogy a részt vevő országok a nemzetbiztonságra hivatkozva kereskedelmi korlátozásokat vezessenek be, ám Malmström úgy véli, hogy az USA lépésére válaszul más országok - Kínától Brazílián át Kanadáig - hasonló megtorló intézkedéseket hozhatnak. Megjegyzendő, hogy Kína csak az USA 11. legnagyobb acélexportőre.

A biztos elárulta, hogy az EU már felvette a kapcsolatot más országokkal, hogy egyeztessék, miként válaszolhatnak arra, ha az USA 25 százalékos vámmal sújtja acélbehozatalát és 10 százalékos tarifával alumíniumimportját. Megjegyezte azt is, hogy míg a WTO-nak évekre van szüksége, hogy reagáljon az ilyen lépésekre, az EU azonnal bevezeti saját ellenintézkedéseit, amelyek érinthetik amerikai termékek európai importját.

Különösen ostoba

Malmström felhívja a figyelmet arra, is az amerikai lépés keresztbe tesz azoknak a közös erőfeszítéseknek, amelyekkel eddig igyekeztek kezelni a kínai fémgyártás túltermeléséből fakadó problémát. Az elmúlt években ez szorította le az acél és más fémek árát. Az EU, Japán és az USA decemberben jelentette be, hogy a szerzői jogok megsértése mellett ebben az ügyben is közösen akarnak fellépni Kínával szemben.

Chad Bown, az előző elnök, Barack Obama kereskedelmi tanácsadója úgy számolja, hogy a Trump-adminisztráció intézkedése az USA importjának két százalékát érintik. Tavaly több mint 50 milliárd dollár volt az ország acél- és alumíniumimportjának értéke. Ez a szakértő szerint azt jelenti, hogy jelentős megtorló intézkedéseknek teszik ki az USA-t. Sok farmer máris ideges, hogy Kína válaszul büntetővámot vet ki termékei importjára.

Rod Hunter, aki a republikánus George W Bush alatt szolgált a kormányban, úgy véli, sajátos módon Kína lesz a legnagyobb nyertese az új amerikai vámoknak. Ezzel nyilván arra céloz, hogy többet nyerhet a megtorló intézkedéseken, mint amennyit veszít az amerikai vámon. Hunter szerint ugyan a gond forrása a termékeivel a világot elárasztó Kína, ám az USA fellépése nyomán mindenki a WTO szabályok amerikai megsértésére fog mutogatni.

A fotó forrása: Pixabay