Bár a valutaalap nem kereskedelmi intézmény, foglalkoztatja a kereskedelem, mert az a növekedés fontos meghajtó ereje, a jólét egyik pillére - mondta Christine Lagarde csütörtökön az IMF és a Világbank tavaszi közgyűlését megnyitó sajtótájékoztatón.

Az utóbbi években a Kereskedelmi Világszervezetben (WTO) oly sok vitára adó protekcionista intézkedésekkel szemben Lagarde sürgette a valutaalap tagállamait, hogy ne sodorják veszélybe a gazdasági növekedést támogató kereskedelmet. A vezérigazgató emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt, jóval Donald Trump amerikai elnökké megválasztása előtt is ugyanezeket mondta.

Az amerikai elnök protekcionista fenyegetéseinek dacára Christine Lagarde bízik abban, hogy jól alakulnak a kapcsolatok a Fehér Házzal. Az új amerikai kormányzat képviselőivel folytatott számos megbeszélés alapján úgy gondolja, hogy együtt fognak működni a világkereskedelem jelenlegi rendszerének támogatásában, mi több, javításában.

Jim Yong Kim, a Világbank elnöke ugyancsak a világkereskedelem fontosságát emelte ki sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva, hogy az utóbbi 30 év alatt a kereskedelem nagyon sokat segített a szegénység csökkentésében. Kim beszélt arról is, hogy nem szabad hátat fordítani a tudománynak és tagadni a klímaváltozást.

A klímaváltozás elleni küzdelem továbbra is a Világbank egyik legfontosabb feladata marad, igyekeznek még erősebb integrációt kiépíteni a magánszektorral, hogy mozgósítsák a megújuló energiák kihasználását célzó projektekhez szükséges anyagi forrásokat - idézi a vezérigazgatót az MTI.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank háromnapos tavaszi közgyűlése hivatalosan pénteken veszi kezdetét Washingtonban.