Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyes gazdasági ágazatok teljesítményének az alakulását számszerűsítő beszerzésimenedzser-index (BMI) októberben a feldolgozóiparra vonatkozóan 52,3 pontra, 29 havi mélypontra csökkent Németországban az előző havi 53,7 pontról. A szolgáltatóipari BMI októberben 53,6 pontra, öt havi mélypontra csúszott vissza a szeptemberi 55,9 pontról.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatok összesítésével képzett kompozit BMI értéke pedig 52,7 pontra, 41 havi mélypontra, 2015 májusa óta a legalacsonyabbra esett a szeptemberi 55,0 pontról.

A piac a BMI-értékeknek a ténylegesnél kisebb mértékű csökkenését várta októberre: a feldolgozóiparban a szeptemberi 53,7 pontról 53,4 pontra, a szolgáltatóiparban 55,9 pontról 55,5 pontra, a kompozit mutató esetében pedig 55,0 pontról 54,8 pontra.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének a növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.

Phil Smith, az IHS Markit közgazdásza a felmérés megállapításait összefoglalva rámutatott: "az októberi előzetes adatok alapján a gazdasági teljesítmény minden főbb mutatója, a késztermékek előállítása, az új megrendelések beérkezése és a foglalkoztatás terén romlásnak lehetünk tanúi. A gazdasági teljesítmény növekedési üteme így három és fél éve a leglassúbb mértéket öltött. És már nem csak a feldolgozóiparban, hanem a korábban stabilan növekvő feldolgozóiparban is."

A kép forrása: Pixabay.