Februárban 7,8 százalékkal emelkedtek a termelői árak Kínában, nagyobb mértékben a januári 6,9 százalékos éves emelkedésnél, meghaladva a 7,7 százalékos piaci várakozásokat.

A termelői árak februárban már sorban a hatodik hónapja emelkedtek és az emelkedés mértéke 2008 szeptembere óta a legnagyobbnak bizonyult.

A fogyasztói árindex ugyanakkor 25 havi mélypontra süllyedt februárban. A fogyasztói árak 0,8 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest februárban a januári 2,5 százalékos éves áremelkedés után.

A piac 1,7 százalékos inflációt várt februárra. A 0,8 százalékos februári inflációs ráta 2015 januárja óta a legalacsonyabb.

Az élelmiszerárak 4,3 százalékkal csökkentek februárban a januári 2,7 százalékos csökkenés után, a nem élelmiszeripari cikkek ára viszont 2,2 százalékkal emelkedett, kisebb mértékben a januári 2,5 százaléknál. A fogyasztási cikkek ára 0,1 százalékkal csökkent, a szolgáltatásoké 2,4 százalékkal ment fel.

Az előző havihoz képest februárban a várt 0,6 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a januári 1,0 százalékos emelkedés után. Februárban tavaly október óta első alkalommal csökkentek havi bázison a fogyasztói árak Kínában.

Olvassa el a magyar inflációról szóló cikkünket.