Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, péntek hajnalban Londonban bejelentette, hogy az olasz kormánykötvény-kötelezettségek besorolását az eddigi "A3"-ról két fokozattal - a köztes "Baa1" kihagyásával - "Baa2"-re rontotta, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "Baa2" osztályzat is még befektetési ajánlású szint, de már csak két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott "Ba" sávtól.

A leminősítés indoklásában a Moody's kiemeli, hogy véleménye szerint Olaszországnak ma nagyobb valószínűséggel kell szembesülnie finanszírozási költségei további meredek emelkedésével vagy piaci hozzáférésének elvesztésével, mint öt hónappal ezelőtt, amikor a cég legutóbb minősítési lépéseket tett Olaszországgal szemben.

A Moody's szerint ennek oka a mind törékenyebb piaci bizalom, a Görögországból és Spanyolországból eredő járványveszély, valamint a külföldi befektetői bázis már érezhető eróziója.

A hitelminősítő szerint a spanyol bankrendszer a feltételezettnél nagyobb hitelveszteségeket fog elszenvedni, Spanyolország finanszírozási kihívásai pedig a korábban gondoltnál jelentősebbek.

A Moody's elemzése szerint a szuverén adósságpiaci helyzet normalizálódása hosszú évekbe telhet, a politikai eseménykockázat és a szuverén törlesztésképtelenség előfordulási kockázata pedig a válság elhúzódásával egyre növekszik.

Mindemellett a görögországi fejlemények is kedvezőtlen fordulatokat vettek 2012 eleje óta, és az elmúlt hónapokban érdemben nőtt annak a kockázata, hogy Görögország távozik az euróövezetből.

Ebben a környezetben Olaszország magas adósságszintje, a 2012-2013-as időszak jelentős - évi 415 milliárd eurós, az olasz hazai össztermék (GDP) 25 százalékának megfelelő - finanszírozási igénye, valamint a külföldi befektetői bázis zsugorodása növekvő likviditási kockázatokat teremt - áll a Moody's pénteki elemzésében.

A Moody's a leminősítés fő tényezői közé sorolta azt a várakozását is, hogy az olasz GDP-érték az idén 2 százalékkal csökken, és ez rontja a költségvetési célok elérésének kilátásait.

A hitelminősítő szerint mindemellett - tekintettel az olasz gazdaság méretére és az olasz kormány adósságterhére - megvannak a korlátai annak, hogy az euróövezeti mentőalapokból (EFSF/ESM) milyen mértékben lehetne támogatást nyújtani Olaszországnak, azzal együtt is, hogy a június végi EU-csúcson előterjesztett elképzelések szerint ezeknek a mechanizmusoknak a forrásait közvetlenül is fel lehetne használni a szuverén finanszírozási piacok stabilizálására.