Kedden az Európai Központi Bank (EKB) frankfurti székházában bemutatták az új 50 eurós bankjegyet, amely az első euróbankjegyeket leváltó Európé-sorozat legújabb tagja. A bankjegy bevezetésére való felkészülés most indul, a készpénzforgalomban pedig várhatóan jövő tavasszal jelenik meg.

Így néz ki a főszereplő
Kép: Napi.hu

Az összes eurócímlet közül az 50 eurós a leggyakrabban használt bankjegy. Az összes euróbankjegy 45 százalékát adja a több mint 8 milliárd darab 50 eurós. Ez egyben azt is jelenti, hogy összesen 400 milliárd euró - 127 ezer milliárd forint - értékű bankjegyet érint a csere. Az EKB oldalán megnézheti, hogy miben különbözik az új 50 eurós a régitől, itt pedig tetriszezhet az új bankjeggyel.

Akik már megérkeztek

Az Európai Központi Bank három évvel ezelőtt látott neki a régi euróbankjegyek lecserélésének. 2013-ban jött az 5 eurós, egy évvel később a 10 eurós, tavaly ősszel jelent meg a 20 eurós. Az új bankjegyek az Európé-sorozatba tartoznak. Azért hívják Európé-sorozatnak, mert az új bankjegyeken található biztonsági elemein megtalálható az európai kontinens névadójának, a görög mitológiából ismert Európének a képmása. Az új euróbankjegyeket Reinhold Gerstetter független berlini bankjegytervezőt bízta meg az EKB.

Az euróbankjegyek cseréje a 100 és 200 eurós bankjeggyel folytatódik, azonban az új sorozatból kimarad az 500 eurós. Az EKB ugyanis májusban úgy döntött, kivonja megszünteti az 500 eurós gyártását és fokozatosan kivonja a forgalomból. Fontos továbbá, hogy az EKB időben bejelenti, mikortól nem számít törvényes fizetőeszköznek egy-egy régi címlet. Ugyanakkor a régi bankjegyek korlátlan ideig megőrzik értéküket: az eurózóna jegybankjai ugyanis bármikor becserélik azokat újakra.