A Nemzetközi Valutalap csatlakozott azokhoz a szakértőkhöz, akik arra hívják fel a figyelmet, hogy Skócia kiválása Nagy-Britanniából piaci felforduláshoz vezethet - tudósít a Financial Times. Ha a skótok szeptember 18-án a függetlenség mellett döntenek, akkor napirendre kerülnek az átmenet legfőbb kérdései, nevezetesen, hogy milyen monetáris, pénzügyi és költségvetési rendszer alakul ki az új Skóciában - mondta William Murray az IMF szóvivője.

Az ezzel kapcsolatos bizonytalanság biztosan negatív piaci hatásokkal járna rövid távon, ám a függetlenség hosszabb távú következményei attól függenek, hogyan vezényli le a maradék brit és a skót elit az átmenetet. Murray végül is csak elismételte a közismert súlyos kérdéseket, köztük azt, hogy milyen valutát használna a független Skócia, hogyan szabályozná bankrendszerét, milyen állapotba kerülne az új állam költségvetése, miután befejeznék az osztozkodást a terheken és a jövedelmeken a maradék Nagy-Britanniával.

Ez lenne az igazi a töpörödés

A szóvivő hangsúlyozta, hogy az IMF nem foglal állást pro vagy kontra a függetlenséggel kapcsolatban. Ha azonban győznek az igenek, akkor az új államnak kérnie kell felvételét a Valutaalap tagországai közé. További megoldandó kérdés lenne a maradék Nagy-Britannia státusa. A szigetországnak jelenlegi súlya alapján egy igazgatói poszt és 4,19 százalékos szavazati arány jár a nemzetközi pénzintézeteben. Utóbbi az öt legnagyobb súlyú szavazati jog egyike, megegyezik Franciaországéval.

Az független Skócia 5,3 milliós népességével (ennek alapján Szlovákiával van egy sorban) túl kicsi ahhoz, hogy saját igazgatói posztot kapjon. Maradhat a maradék Nagy-Britanniával közös választókerületben vagy beléphet egy másik európai egységbe. Nagy-Britannia egy ideig megtarthatná korábbi jogosítványait, ám a későbbi tárgyalásokon - népessége és gazdasági ereje alapján - túl kicsinek bizonyulhat ehhez. Végül a másodrendű európai országok közé, Olaszország mellé kerülhet az IMF-en belüli hatalmi rangsorban.