Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az észak-koreai rezsim hivatalos bejelentései és médiatudósításai híresek arról, hogy igen-igen laza kapcsolatban vannak a valósággal, ám az elemzők úgy látják, hogy sikerült újabb szintre emelniük a hamis hírek gyártását - adta hírül a Business Insider. A helyi tévéállomások nemrégiben tettek közzé első látásra hitelesnek látszó fotókat és videókat az ország eddigi legkomolyabb rakétájának fellövéséről.

A képek egy részén a Hwasong-15 névre keresztelt interkontinentális ballisztikus rakéta látható a kilövőálláson, illetve közvetlenül elindulása után. A kilenckerekű mozgó indítóállvány azt sugallja, hogy nagyobb elődeinél, hiszen azok hordozásához elegendőek voltak nyolckerekű nyerges vontatók is. A kilövés éjszaka történt, amint azt a fotók is igazolják - vagy talán mégsem.

Zűrzavaros égbolt

Marco Langbroek régész és űrkutató, aki régóta figyelemmel kíséri a sztálinista rezsim rakétaprogramját, meglehetősen nagy eltérést fedezett fel aközött, ami a képeken látszik, illetve amit azokkal kapcsolatban a phenjani média állít. Nevezetesen a fotókon látható csillagos égbolt egyszerűen nem látható úgy, ahogy a rakéta hátterében a fellövés időpontjában megjelenik.

A szakértő véleménye szerint "művészi utómunkára" vall, hogy olyan csillagképek szerepelnek egymás mellett, amelyek nincsenek egymás mellett, akárhonnan nézzük is azokat a Földről. Két egymást követő képen, amelyeket látszólag egymás után vettek fel ugyanarról a pontról, először megjelenik az Orion csillagkép, amely délkelet felé látható, illetve az Androméda, amely északnyugatra van.

Hová tűnt egy csillag?

Egy másik fotópár nyilvánvalóan egymás tükörképe, azaz elvileg egymással szembeni felállított fényképezőgépekkel készülhettek, miközben az éppen elindított rakéta felett ugyanaz a csillagkép látható az Orionnal. Ugyanakkor ebből a nézőpontból látszania kellene a Szíriusz csillagnak is, amelynek hűlt helye.

Jonathan McDowell, a Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics csillagásza a CNN-nek nyilatkozva egy további problémára is felhívta a figyelmet. Nevezetesen a csillagok túlságosan tisztán látszanak a fotókon annak ellenére, hogy azok a gyorsan emelkedő rakétát követik. Nagyon úgy tűnik, hogy máskor készültek, steril körülmények között.

Nagyobbnak láttatni

Végül Trey Menefee fotográfus, a nyílt forráskódú képkészítés szakértője olyan szabálytalanságokat fedezett fel a fotókon, amelyek tipikus velejárói lehetnek az utólagos manipulációnak. Például egy vízszintes fénycsóva mintegy átmegy egy előtte sétáló emberen, miközben a másik alak egyértelműen kitakarja azt a részét, amelyik előtt áll.

Azt a sasszemű megfigyelők sem tudták kideríteni, hogy mi szükség lehetett fotók manipulálására, ha egyszer egy bizonyítottan sikeres rakétakísérletet ábrázolnak. A legjobb tippjük az, hogy nagyobbnak akarták bemutatni a Hwasong-15-öt, mint amekkora az a valóságban. Ha ez volt a cél, akkor sikerült elérni, ugyanis a megfigyelőket megdöbbentette, mennyivel nagyobb az új rakéta az elődeinél.

A nyitókép illusztráció. A KCNA észak-koreai hírügynökség által 2017. november 30-án közreadott képen fellövik a Hvaszong-15 interkontinentális ballisztikus rakétát egy ismeretlen észak-koreai helyszínen november 29-én. Forrás: MTI/EPA/KCNA.