A lengyelek 71 százaléka vásárlói szabadságjoga korlátozását látja az áruházak vasárnapi zárva tartásában - idézte a Business Insider Polska a Maison&Partners tanácsadócég vizsgálatát, amelyet a Vállalkozók és Munkaadók Szövetsége (ZPP) felkérésére végeztek Lengyelországban.

Érdekes, hogy a korlátozást a kiskereskedelmi szektorban dolgozók 44 százaléka is negatívan ítéli meg. A ZPP adatai szerint a megkérdezettek 65 százaléka támogatja azt az elvárást, hogy ne szektoronként legyenek előírások, hanem törvényben garantálják Lengyelország minden dolgozójának a heti két szabadnapot.

Az is kiderül, hogy az emberek hatástalannak látják az idén bevezetett - havi két vasárnapi zárva tartásról két év alatt négy vasárnapra növekvő - szabályozást. Kiderült ugyanis, hogy a változás előtt előtt 88 százalékuk vásárolt vasárnap, akik többsége - a megkérdezettek 80 százaléka - most is ezt teszi. Kihasználja a kivételeket, például a minden vasárnap nyitva tartó benzinkútshopok kínálta lehetőséget. Persze panaszkodnak a magasabb árakra és a kisebb választékra.