Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A bevándorlók elleni kemény fellépésének köszönhetően híressé vált Matteo Salvini olasz belügyminiszter és miniszterelnök-helyettese január 9-én Lengyelországba utazik, ahol találkozik az ország tényleges vezetőjével, Jaroslaw Kaczynskivel, a kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) elnökéve - adta hírül a tokfm.pl.

Amikor Matteo Salvini 2013-ban a ma csupán Ligának nevezett Északi Liga élére került, a párt támogatottsága négy százalékon állt. Öt év alatt sikerült ezt látványosan növelnie, főként annak köszönhetően, hogy belügyminiszterként kőkeményen lépett fel a migrációval szemben. Például megtagadta bevándorlókat szállító hajók kikötését Olaszországban.

Programjának fontos része a migráció- és az EU-ellenesség, továbbá a puha fellépés Oroszországgal szemben. A Krím félsziget 2014-es orosz bekebelezésekor a Moszkvával szembeni hozott EU-s szankciók elfogadása ellen szavazott.

Szövetséget építene

Salvini 2018 nyarán előállt a ligák ligája ötletével, azaz az euroszkeptikus pártok összefogásának javaslatával. Ezt a csoport az egységes uniós szabályok fellazításával kampányolhatna, kihívást intézve a brüsszeli elittel szemben. Salvini körbeutazza az európai fővárosokat, hogy szövetségeseket keressen terve kivitelezéséhez.

Az olasz belügyminiszter, aki maga is volt európai parlamenti képviselő, úgy véli, hogy a májusi európai parlamenti választásnak nem az európai elitről, a bankokról, a pénzügyekről kellene szólnia, hanem olyan népszavazásnak kellene lennie, amelyben az európai emberekről és munkáról van szó.

A lengyel lap szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke nemzetközi szinten nem csatlakozott Salvini kezdeményezéséhez. Az olasz politikus ugyanakkor meg akarja nyerni a francia Marine Le Pent és nacionalista pártját, a Nemzeti Gyűlést, illetve a szintén bevándorlófaló Geert Wilders vezette holland Szabadság Pártot. Nagy kérdés - hangzott el a lengyel TOK FM rádióban -, rá tudja-e beszélni Kaczynskit az együttműködésre.