Néhány ezer menekült "elveszett" a menekültkérelmi eljárásban valahol Lengyelország és Németország, között főleg csecsenek, akiket egyre kevésbé látnak szívesen a két országban - írta az onet.pl. A nyugatról visszaérkezőket Podkowa Lesnában fogadják - ott található Debak menekülttábor, ahol az unió más országaiból, főként Németországból visszaküldött menekülteket helyezik el. Lengyelország csak idén közel 3000 kérelmet kapott visszairányított emberek átvételére.

A leggyakrabban az Orosz Federáció csecsen nemzetiségű polgárai kérnek állampolgárságot, ám az elmúlt években 80 százalékuk azonnal a kérelem benyújtása után nyugatra utazott. Tavaly már csak 53 százalékuk döntött így.

A lengyel hatóságok egyre kevésbé szívesen adnak védelmet a csecseneknek. Idén a 2000 menekültkérelemből csak 63 személy kapott pozitív választ.Többségük az erdőben táborozik, vannak, akik már négy éve. Emellett igénybe veszik a tábor szolgáltatásait is - csak éppen nem tudni, mi lesz a sorsuk.

A dublini szerződésnek megfelelően a menedékkérelmet az első uniós országnak kell átvizsgálni, ahova a menekült érkezett. Így gyakran kérnek újra itt menedékjogot olyanok, akiket más uniós ország visszautasított.