Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel szakemberek napok óta azokon a választási ígéreteken vitatkoznak, amelyeket a Lengyelországot kormányzó a Jog és Igazságosság (PiS) pártja tett konvencióján - írta a gazeta.pl. Vélhetően az ösztönözte a lengyel kormánypártot az osztogatás meglebegtetésére, hogy az ellenzéki pártok megállapodtak a választási együttműködésről, ami komoly kihívást támaszthat a kormányon lévőkkel szemben. A WISE Europa kutatóintézet szakértője szerint ezek az ígéretek a görög útra sodorhatják a lengyel államot. A dél-európai országban 20 évbe telt, mire eljutottak az összeomláshoz.

A PiS komplett szociális programot hirdetett. Ennek része, hogy kiterjesztik az 500+ juttatást. Jelenleg minden második, harmadik stb. gyermek után kapnak havi 500 zloty (37 ezer forint) plusz családi pótlékot a családok, ezt az első első gyermekek után is fizetnék. A nyugdíjasoknak 13. havi nyugdíjat ígérnek, 26 éven aluliak esetén el akarják törölni a személyi jövedelemadó fizetését. Javítanák a kistelepülések autóbusz-közlekedését.

Kiadás és bevétel

Becslések szerint (amelyeket a párt sem vitat) ezek az ötletek évi 30-40 milliárd zlotyba kerülnek. A nagy kérdés, miből lehet ezt fedezni. Maciej Bukowski, a WISE Europa elnöke szerint csak hitelfelvétel jöhet szóba, amelynek nyomán a lengyel állam el fog adósodni, legalábbis a kezdetekben. Később fel kell majd emelni az adókat vagy meg kell vonni szociális juttatásokat.

Egységessé tehetik például az áfát, ami azt jelentené, hogy minden termék esetén 23 százalékos lenne a kulcs. Ez behozhatná a kétszázalékos GDP-arányos kiesést a költségvetésből. Meg lehet próbálni visszaszorítani a szürke gazdaságot, például a kisebb szolgáltatások esetében is kötelezővé lehetne tenni a pénztárgépek bekötését az adóhivatalhoz. Ezt nehezebb lenne elérni, mint felemelni az áfát.

Görögország példája

Görögországban a politikusok egyre több ajándékot és előnyöket osztogattak a szavazóknak, miközben a reformokkal nem törődtek. Ezt a pénzügyi válságig játszhatták, akkor a gazdaság zsugorodása miatt gyakorlatilag csődbe ment az állam. Ez egy krónikus betegség, a pártok évek óta egymásra licitálnak abban, ki ad többet - véli a szakember.

A közgazdászok szerint a kormánynak ehelyett az orvoshiánnyal, az elöregedő egészségügyi személyzettel, a  hosszú várólistákkal, a gyengén finanszírozott oktatással és igazságszolgáltatással kellene törődnie. Ugyanezt lehet elmondani a honvédelemről: a lengyel és az orosz hadsereg közti különbség nő, az ország biztonsága csökken, a politikusaink pedig semmit nem tesznek. Ugyanezek a folyamatok mentek végbe Görögországban is - fejtegette Bukowski.