Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mateusz, aki nem akarja elárulni teljes nevét, 15 éven át élt az Egyesült Királyságban, előbb tanult, majd közgazdászként dolgozott. Egyike volt azoknak, akik az 2000-es évek elejétől útnak indultak Lengyelországból Nyugat-Európába szerencsét próbálni. A szigetország EU-s kilépése és a megélhetési költségek emelkedése most arra ösztönzik az időközben kétgyermekes apukává vált, 37 éves férfit, hogy megfontolja a hazatérést Lengyelországba - derül ki a Financial Times (FT) riportjából.

"Sok évet töltöttem Nagy-Britanniában, és úgy tekintek rá, mint az otthonomra. Szívszorító arra gondolni, hogy elmegyek, hiszen a barátaink élnek itt és a családunknak munkakapcsolatai is vannak" - mondja, belátva, hogy hat tetszik, ha nem döntést kell hozniuk. Az FT riportjához, amelyben őt is megszólaltatta, az adta az apropót, hogy nyolc év óta először 2018-ban csökkent a külföldön élő lengyelek száma. Összesen 2,5 millióan dolgoznak valahol Nyugat-Európában, főként Angliában, ami a lengyel statisztikai hivatal adatai szerint 85 ezerrel zsugorodott.

Munkaerőhiány

A ki- és bevándorlással kapcsolatos statisztikai adatokat ugyan fenntartással kell kezelni, de az tény, hogy Lengyelországnak nagy szüksége lenne a hazatelepülőkre. Előrejelzések szerint az 40 milliós - pontosabban a kivándorlás miatt már csak 38 milliós - ország népessége 2050-re 12 százalékkal zsugorodik. A hatalmon lévő radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt a munkaerőhiány ellenszerét látja a külföldre szakadt lengyelek hazacsábításában. "A nemzeti jövedelem legkevesebb öt százalékkal alacsonyabb a kivándorlás miatt, ez nagy adó, amit Lengyelország fizet a gazdag nyugati országoknak - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök kevésbé törődve azzal, hogy a mondat második fele nehezen értelmezhető.

A lengyel statisztikai adatok szerint a külföldön élő lengyelek csökkenése szinte kizárólag az Egyesült Királyságban visszaeső létszámnak tudható be. Sok lengyel ugyanakkor nem a szigetország elhagyásával próbálja meg ellensúlyozni a brexitet, hanem azzal, hogy brit állampolgárságot kért. Összességében a Nagy-Britanniában készült felmérések is azt mutatják, hogy több tíz ezer lengyel hagyta el a szigetországot az elmúlt 18 hónapban.

Személyes okok

Bár a brexit sokakat késztetett arra, hogy feladják hosszú távú terveiket Nagy-Britanniában, a legtöbb lengyel személyes okok miatt dönt a változtatás mellett - mondta az FT-nek Jakub Krupa, az Egyesült Államokban élő lengyelek közössége, a POSK vezetőségének tagja. Sokan úgy látják, hogy elérték, amit akartak külföldön, például összegyűjtöttek annyi pénzt, amennyiből lakás tudnak venni vagy építeni odahaza, vagy családot alapíthatnak, ezért úgy gondolják, ideje visszatérni a szüleik, rokonaik közelébe.

Maria Rosnowskát, az FT riportjának másik megszólalóját egy éve egy munkalehetőség csábította haza Varsóba. Cégének lengyelországi érdekeltségét vezetheti. Igazolva Krupa szavait jó lehetőségnek tartotta ezt, hogy közelebb kerüljön a családjához. Ugyanakkor szó sincs róla, hogy a kormány szirénénekének, azaz hazacsábító propagandájának engedett volna. Szerinte nem tipikus PiS-szavazó. A Krakkóban élő Karol Skrzyszowkit szintén egy munkalehetőség vitte haza - jelenleg a HBSC hitelkockázat-elemzője. Emellett úgy látta, hogy bár megtakarításából Londonban is vásárolhatna lakást, ám Krakkóban jobbat kapott ugyanazért a pénzért.

Kulturális sokk

A hazatelepülő lengyeleknek nem könnyű alkalmazkodniuk a konzervatív lengyel társadalomhoz. Rosnowska sokként élte meg ezt, a cikk elején említett Mateusz nem tudja elképzelni, hogy szülővárosába, Rzeszowba térjen vissza. Ennél nagyobb multikulturális helyet keres, mint amilyen például Varsó. Krupa szerint a hazatérőknek olyan élmény ez a változás, mintha ezúttal nyugatról keletre vándoroltak volna ki.

Nem csoda, hogy a Nagy-Britanniában élő 900 ezer lengyel többsége marad vagy, ha távozik, valahol Nyugat-Európában próbál szerencsét. Rosnowska ugyanakkor optimista, úgy gondolja, hogy akik hazatérnek, azok hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megújítsák Lengyelországot. A változásra való nyitottságot, különböző kultúrák ismeretét és új munkastílust hoznak magukkal.