"A kormány egészséges, nagy hozzáértéssel kezelt, konzervatív és felelősségteljes, egyúttal növekedésösztönző költségvetési politikája nagy hasznára van Lengyelországnak" - idézi Eryk Lont az MTI.

"Lengyelország nagyon jó makrogazdasági mutatókkal büszkélkedhet. Különösen az euróövezettel összevetve. Ismételten bebizonyosodott mekkora nagy áldás számunkra, hogy nem léptünk be az euróövezetbe".

Megjegyezte, hogy "az alacsony munkanélküliségi ráta és kiváló fogyasztói hangulati mutatók megelégedésre adnak okot és megerősítenek abbéli meggyőződésemben, hogy a monetáris tanács politikája is nagyban hozzájárult az ország gazdasági eredményeihez".

Eryk Lon szükségesnek tartja ugyan a stabil kamatpolitika folytatását, az euróövezeti gazdasági hangulat romlása azonban hátrányosan befolyásolhatja a lengyel export növekedésének és jövedelmezőségének a kilátásait. Ennek függvényében pedig idővel kamatvágásra és/vagy szokatlan monetáris ösztönző eszközök alkalmazásának a megfontolására is kényszerülhet a jegybank szavai szerint.