Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A The News közlése szerint immár hivatalos, hogy Lengyelország elköszön az orosz gáztól. Piotr Naimski, a stratégiai energiainfrastruktúra kormányzati államtitkára (aki korábban volt gazdasági miniszter-helyettes is), a Lengyel Rádió IAR hírügynökség bejelentése szerint arról beszélt, hogy 2022 végéig az ország lezárja az orosz gázkapcsolatait.

Formailag annyi történik, hogy Lengyelország a Gazprommal kötött hosszú távú szerződése lejárta után nem fogja meghosszabbítani a kontaktust. Ehelyett, mint Naimski fogalmazott: "új lehetőségek jelennek meg" az ország számára. Ezen elsősorban a Lengyelországot Dánián át Norvégiával összekötő Balti gázvezetéket (Baltic Pipe) értette. A gázcső a lengyel gázellátás diverzifikálásának egyik sarokköve, a lengyel csatlakozási munkálatok jövőre kezdődnek, de 2022. október 1-ig be is fejeződnek.

Mint azt a Napi.hu a napokban közreadott, az egész európai gázszállítási rendszer átalakulásáról, de főként a várható magyar problémákról szóló nagy gázpiaci körképében megírta: a balti vezetéket éppen az orosz szerződés lejártával egyidőben helyezik majd üzembe. A Baltic Pipe éves szállítási kapacitása 10 milliárd köbméteres lesz.

Az oroszokkal való fájdalommentes szakításhoz Lengyelországnak más betáplálásra is szüksége van. Tavaly szeptemberben a PGNiG lengyel állami gázszolgáltató két megállapodást is aláírt cseppfolyós gáz (lng) vásárlásáról. A két amerikai szállító, a Venture Global Calcasieu Pass és a Venture Global Plaquemines LNG arra szerződött, hogy 20 éven keresztül, évi egy-egy millió tonna lng-t visz a lengyel Swinoujscie kikötői terminalhoz, lefejttésre. Pior Wozniak, a PGNiG elnöke ennek kapcsán kiemelte: az amerikai lng több mint ötödével olcsóbb lesz az orosz gáznál.

Naimski most mindezt azzal egészítette ki, hogy az Egyesült Államok mellett Katarból érkezik majd Lengyelországba további jelentős mennyiségű cseppfolyós gáz.