Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A lengyel kormánypárt, a radikális jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) képes arra, hogy magát mérsékeltebbnek láttassa, mint amilyen valójában. Részben ennek köszönheti, hogy az utóbbi időben hatékonyan működő szavazatmaximáló gépezetté vált - idézi az onet.pl Jan Puhlt, a német Spiegel publicistáját. Jaroslaw Kaczynski, a párt elnöke, egyben Lengyelország tényleges irányítója ügyesen kombinálja a nacionalista és a szociális demagógiát, illetve osztogatást egy hosszú távú stratégia részeként.

A PiS a kormányra kerülése utáni első két évben a nacionalista, mélyen konzervatív szavazóbázisra támaszkodott. A jogrendszert is felhasználva kulturális háborút vívott, hogy megossza a társadalmat a katolikus, jó lengyelekre, akik "normális családban" élnek, és a "gyenge lengyelekre", a városi elit tagjaira, akik még a melegek házasságát is képesek támogatni. Két évvel ezelőtt azután az országot a pártelnöki székből, az árnyékból irányító karmester fordított egyet a PiS, és ezzel a kormány politikáján és imázsán.

Miniszterelnök-csere

Lecserélte a vidéki nyárspolgár-háziasszony imázsú Beata Szydlót - aki igen népszerű, nő miniszterelnök-jelöltként 2015-ben a győztes választási csata élharcosa volt - a nemzetközi ügyekben is járatos menedzser imázsú Mateusz Morawieckire. A kormányzás egész tónusát radikálisból mérsékeltebbre vették mind hazai, mint külföldi fogyasztásra. A PiS az agresszív nyomulós nacionalista politikai erőből, már-már mérsékelt jobboldali, szakértő kormánypárttá alakult át. Még a liberális beállítottságú szavazókat is megcélozták: vállalkozási és technológiai minisztereként bekerült a kormányba Jadwiga Emilewicz, aki feltűnően kerüli a konzervatív nacionalista hangot.

Kaczynski ügyesen csomagolja be politikáját könnyen érhető, a lengyelek zsigereiig hatoló szövegekben. Korábban szívesen beszélt a posztkommunista elitek összeesküvéséről úgy, mint ami minden baj okozója a kisemberek életében, és indokolttá teszi, hogy jó irányba tett változással korrigálják a rendszerváltás hibáit. A PiS szociális osztogatását azzal adja el, hogy a lengyelek sem rosszabbak, mint más európaiak, megérdemlik a velük azonos életszínvonalat.

Európa-bajnok

Az összes európai pártot figyelembe véve a PiS az, amely a legmodernebb, legátfogóbb politikai kommunikációt folytatja - véli Adam Laszyn, az Alert Media Communications PR-ügynökség vezetője, aki mások mellett Donald Tusk volt miniszterelnök tanácsadója is volt. A párt átvette a radikális jobboldal klasszikus szövegeit, kezdve a muszlimok elleni harctól egészen homoszexuálisok, az elit, a városlakók és az uniós bürokraták szidalmazásáig.

Ezzel megszerezte magának a választóközönség mélyen konzervatív magját, a lengyel szavazók 20-40 százalékát. Ahhoz, hogy ezeket megtartsa pusztán arra van szükség, hogy időnként elismételje a nacionalista szlogeneket - magyarázza Laszyn. A lengyelek többsége azonban nem intoleráns és nem idegengyűlölő - ezért mozdult el a kormánypárt a mérsékeltebb, fiatalabb, liberálisabb szavazók felé is.

Ez lesz a választások után a nagy kérdés

A kommunikációs szakember szerint az a kérdés, hogy a választások után ledobja-e magáról a PiS a maszkot. Elképzelhető, hogy Kaczynski korlátozni akarja majd az önkormányzatok önállóságát, illetve a média, függetlenségét. Sok függ attól, hogy a szavazók mekkora többséget adnak a kormánypártnak. A PiS köreiben attól tartanak, hogy látva a közvélemény-kutatásokat, amelyek óriási fölényt mutatnak nekik, sokan otthon maradnak, és szavazatuk hiányozni fog az abszolút többség megszerzéséhez.