Lengyelországnak azonnal ki kell neveznie valakit Slawomir Skrzypek jegybankelnök helyére, aki életét vesztette az április 10-ei repülőgép-szerencsétlenségben, amely során az ország elnöke is elhunyt, illetve meg kell kezdenie azt a folyamatot, amelynek végeredményeként megtalálják a jogutódot - idézett egy kormányzati hivatalnokot a Bloomberg.

A gazdaság és a kormány pénzügyi helyzete miatti aggodalom megkívánják a gyors döntést és a hatóságoknak kezelniük kell ezt az ügyet - mondta a névtelenséget kérő hivatalnok.

Erről azután beszélt, hogy Bronislaw Komorowski parlamenti szóvivő, aki vállalta Lech Kaczynski kötelezettségeit a baleset után, tegnap késő este bejelentést tett a televízióban, miszerint szükség van gyors döntésekre, hiszen a jegybankelnök hívja össze a monetáris tanácsot. Márpedig ez a testület felügyeli az alapkamatot, amely szerep elengedhetetlen a kormány működéséhez.

A jegybankelnököt az elnök jelöli ki és azt egyszerű többséggel kell jóváhagynia a jogalkotóknak. Mint megbízott elnök, Komorowski jogosult kinevezni a jelöltek anélkül, hogy megvárná az elnöki választásokat - közölte Piotr Winczorek, a varsói egyetem professzora. Hozzátette: nem lát bármilyen okot arra, ami miatt Komorowskinak késlekedne a döntéssel.