Ana Brnabic szerb miniszterelnök egyebek mellett a Szerbia és a Kína közötti vízumliberalizáció már érezhető eredményeiről beszélt a régiós országok és Kína 16+1-es budapesti tanácskozása kapcsán - derült ki a Magyar Szó tudósításából. Ez lendületet adott az idegenforgalomnak. Belgrád emellett annak is örül, hogy a Bank of China 2017 elején megkezdte szerbiai működését.

A csúcstalálkozó keretében a szerb és a kínai kormány képviselője aláírta a Preljina-Pozega autópálya kiépítésének tervezéséről és kivitelezéséről szóló szerződést. A 11-es közlekedési folyosón épülő 30,9 kilométeres útszakaszt 450 millió euróból építik ki. Ez az autópálya több szempontból is fontos: egyrészt része a Szerbiát és Montenegrót összekötő majdani autópályának, másrészt része lesz a tervben levő Belgrád-Szarajevó autópályának is.

A 11-es közlekedési folyosón eddig a 40 kilométeres Ljig-Preljina szakaszt nyitották meg a forgalom előtt, és hamarosan befejeződik az Obrenovac és a Preljine közötti 82 kilométeres szakasz kivitelezése is.

Húsexport és szennyvízprojekt

Aleksandar Anticen energetikai és bányaügyi miniszter a szerbiai hús kínai kiviteléről írt alá megállapodás. Ennek alapján Szerbia marhahúst szállíthat Kínába. Az aláírást megelőző felülvizsgálat során a kínai illetékesek arra a megállapításra jutottak, hogy a szerbiai marhahús megfelel az ország követelményeinek.

Sinisa Mali, Belgrád polgármestere a szennyvíz begyűjtését és szűrését végző rendszer kiépítéséről állapodott meg a budapesti tanácskozáson. E projekt értéke 260 millió euró. Egy további szerződés az Obrenovac és Újbelgrád közötti, 450 millió euróba kerülő távhővezeték létesítését irányozza elő. A szennyvíztisztító rendszert és a vezetéket a bejelentések szerint a jövő év második felében kezdik építeni.

A nyitókép forrása: Shutterstock